• İstanbul 25 °C
  • Ankara 29 °C

Mustafa Özcan: Hıristiyanlık misyonerliği yerine ateizm misyonerliği

Mustafa Özcan: Hıristiyanlık misyonerliği yerine ateizm misyonerliği
Ankara Valisi Nevzat Tandoğan vaktiyle sol öğrencileri yakaladıklarında onlara kulaklarına küpe olması için bir nasihatte bulunur: Sakın ki komünizm getirmeye kalkmayın, propagandası yapmayın! Bu memlekete lazım olursa onu da biz getiririz.

ABD küresel çapta aynen Nevzat Tandoğan gibi düşünmektedir. Öncesinde Osmanlı'yı dağıtmak için milliyetçilik rüzgarlarını dalgalandıran ve köpürtenlerden birisi İngiltere'dir. Keza İran'da Bahailiği yayan o ve Rusya'dır. Vehhabilik konusunda da işlevsel bir hat izlemiştir. Hindistan'da İngiliz sultasına ve otoritesine karşı çıkanları Vehhabiler olarak damgalamıştır. Necid'de ise isyanlar Osmanlı'ya karşı olunca Vehhabileri desteklemiştir. Hicaz'ın elimizden çıkmasından önce üç aktörü birden desteklemiştir. Bu aktörlerden birisi Al-i Reşit'tir ve Al-i Reşit Osmanlı yanlısıdır. İkincisi ve üçüncüsü ise Osmanlı karşıtıdır. Şerif Hüseyin 1916 yılında tamamen Osmanlı'ya karşı cephe almıştır. İngilizler onları desteklerken aynı anda ve zamanda hasımları Vehhabileri de desteklemişlerdir. Şerif Hüseyin'in oğullarına Irak ve Ürdün'de sus payı verirken Necd ile Hicaz'ı Vehhabilere bırakmışlardır. Sebebi de Vehhabiliğin geçişli özelliği olmayışıdır. Sadece Şiilerle değil aynı zamanda Sufilerle ve Sünni mezheplerle de çatışma içine girmiştir. Küresel üst akıl onlar arasında bölgesel çapta rol dağılımı yapmıştır. Bu nedenle de Muhammed Bin Selman'ın The Guardian gazetesine itiraf ettiği gibi dünyada Vehhabiliği yayma görevini onlara bizzat Batılılar vermiştir. Özellikle de Soğuk Savaş sonrasında. Muhammed Bin Selman'ın itirafnamesinde ifade ettiği gibi Soğuk Savaş döneminde ABD ve ortakları Vehhabiliği yayması için Riyad'ı teşvik etmişlerdir. Mart 2018 tarihinde Washington Post Gazetesi'nden Karen De Young'a konuşan Veliaht Prens Selman, Soğuk Savaş döneminde ABD'nin talebiyle komünizme karşı Vehhabiliği yaymaya başladıklarını söyledi. Habere göre, Suudi Arabistan'ın egemen ideolojisi olan ve bazı kesimler tarafından küresel terörizmin temel kaynağı olarak gösterilen Vehhabiliğin Suudi finansmanıyla yayılmasıyla ilgili soru üzerine, Muhammed bin Selman, küresel çapta cami ve medreselere yatırım yapmalarının kökenlerinin Soğuk Savaş'a uzandığını belirtti.

Devamı: https://www.fikriyat.com/yazarlar/mustafa-ozcan/2022/07/22/hiristiyanlik-misyonerligi-yerine-ateizm-misyonerligi

Bu haber toplam 200 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim