• İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C

Mustafa Özcan: Nasıralı Muallim, Makdisli Muallime

Mustafa Özcan: Nasıralı Muallim, Makdisli Muallime
Filistin her zamanki gibi hareketli günler yaşıyor. Bu hareketlilik içinde bayanların ve bayan muallimlerin de kayda değer bir katılımı ve katkısı bulunuyor. Buranın ilk muallimlerinden birisi Hazreti İsa’dır.

İnciller ona muallimlik atfederler. Hazreti İsa Beytüllahim’de doğmuş ise de bilahare çocukluğu Nasıra’da geçmiştir ve bu nedenle de  ‘Nasıralı İsa’ olarak anılmıştır.  Nasrani yani Hıristiyan ifadesi de bu nispetten ileri gelir. Tanassur etmek yani Hıristiyanlaşmak da aynı kökendendir.  Hazreti İsa havarileri veya şakirtleri tarafından ‘muallim’ olarak vasıflandırılır ve anılır. Hazreti İsa muallim olarak havarilerine dağda bayırda ahlak, ahiret ve marifetullah dersi vermektedir.  İncil’lerde şakirtlerinin ona hitap tarzı ‘ ey üstat veya ey muallim’ şeklindedir.   Bu munis bir ifade olup karşılıklı samimiyet düzeyini göstermektedir. Hazreti İsa talebeleri ya da havarileri için manevi rehber hükmündedir.  Hazreti İsa ile havarileri arasındaki bu içten diyaloglar insana manevi haz verir. Talebeleriyle seyahat etmekte ve kaynaşmaktadır. Peygamberlik verildikten sonra göğe çekilinceye kadar şakirtlerinin arasında üç yıl kaldığı yaygın bir kabuldür. Kısaca Hazreti İsa ilahi öğretmendir.   Hazreti İsa döneminde yöre halkı Roma zulmü ve baskısı altında inim inim inlemektedir. Bir de beklentilerinde karşılık bulamadıkları için Yahudiler Hazreti İsa’ya diş biliyorlardı.  Onlar melekutun kralını değil mülkün kralını yani dünyevi saltanat bekliyorlardı.  Davut soyundan ve Davut icraatında bir kral!  Kendilerine sunulan manevi saltanatı beğenmeyen Yahudiler arasında Roma yönetimiyle işbirliği yapanlar da çıkmıştır. Kısaca onu bilinen rivayetiyle Roma idaresine ihbar etmişlerdir. Kısaca Nasıralılar ya da Kudüslüler o dönemde çifte baskı altındaydılar.  Derinde Hazreti İsa’ya iman etmeyen Yahudiler, zahirde ise Roma düzeni.  Hazreti İsa böyle bir gergefte mülkten melekuta (göklerin saltanatı) çekilir. 

 Hazreti İsa’dan beri Filistin’in veya bölgenin kaderi değişmemiştir. Şimdi de Roma’nın yerinde maalesef dünya tarafından desteklenen İsrail vardır.  İsrail’in hinterlandı çağdaş Roma’dır.  Kareyi tamamlayan da işbirlikçi Filistin otoritesi. Bunlar Filistinlilere göz açtırmıyorlar. Bugün yeryüzü bütünüyle Roma haline gelmiştir. Şiilerin  ‘her gün Aşura her yer Kerbela’ dedikleri gibi mazlumlar için her yer Roma olmuştur. Mehmet Akif Ersoy da pek hazin bir mevlit gecesi şiirinde duruma tercüman olur, ahvale tanıklık eder.

Devamı: https://www.maarifinsesi.com/nasirali-muallim-makdisli-muallime/

Bu haber toplam 209 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim