• İstanbul 20 °C
  • Ankara 18 °C

Mustafa Özcan: Okumak, geleceği tasarlamaktır

Mustafa Özcan: Okumak, geleceği tasarlamaktır
Bir iki hafta önce gazetelerde en çok kitap okuyan ülkelerin listesi yayınlandı. Bu listede Türkiye 18’inci sırada geliyor. Biz okuma sıralamasında genel olarak batılı ülkeleri ileride farz ediyorduk, tersi çıktı.

 Hindistan, Tayland ve Çin ilk sıraları kaptı.  Şark genellikle sohbet kültürünü aksettirdiğinden okuma serüveni genelde garp topluluklarına mahsus kabul ediliyordu.  Sohbet kültüründen mahrum içine kapalı topluluklara yakıştırılıyordu.  Bu da bize Cemil Meriç’in bir kitabının başlığını aklımıza getirdi: Işık Doğu’dan Gelir! 

Nitekim İngiltere merkezli Dünya Kültürü Puan Endeksi’nden derlenen verilere göre, dünyada en fazla kitap okunan ülke Hindistan olurken onu sırasıyla Tayland ve Çin takip ediyor. Belli dönem aralıklarında güncellenen veriler, 2017’de yapılan araştırmaya dayanıyor. Endeks, vatandaşların haftada okumaya harcadığı ortalama zamanı esas alıyor. Basılı kitapların yanı sıra gazete, dergi ve çevrim içi yazılı içerik gibi her türlü okunabilir materyal puanlama kapsamına dahil ediliyor. Dünyada en çok kitap okunan ülke olarak liste başında yer alan Hindistan’da her kişi, haftada ortalama 10 saat 42 dakika kitap okuyor.

İkinci sırada yer alan Tayland’da kişi başı haftada ortalama kitap okuma süresi 9 saat 24 dakika olurken üçüncü sıradaki Çin’de ise halk haftada 8 saatini buna ayırıyor. Listede en çok kitap okunan diğer ülkeler, Filipinler (7 saat 36 dakika), Mısır (7 saat 30 dakika), Çekya (7 saat 24 dakika), İsveç (7 saat 6 dakika), Fransa (6 saat 54 dakika), Macaristan (6 saat 48 dakika) ve Suudi Arabistan (6 saat 48 dakika) şeklinde sıralanıyor. Türkiye, haftada ortalama 5 saat 54 dakika kitap okunma süresiyle listenin 18’inci sırasında yer alıyor. Türkiye gerilerde olmasına rağmen yine de iyi.

 Kitap çeşitleri iki kısma ayrılıyor.  Roman ve hikaye türüne giren kurgu tarzı ile,  kurgu dışı alan yani ilmi ve fikri eserler kategorisi bulunuyor.

Kitap okumak geleceği okumaktır!

   Melih Aşığın temas ettiği gibi, 23 Nisan aynı zamanda Dünya Kitap Günü idi. Cervantes ve Shakespeare gibi iki önemli yazarın ölüm tarihi olması, bu günün Dünya Kitap Günü belirlenmesinde etkili olmuştur. 

   Kitap aynı zamanda okuyanın melekelerini açar ve öngörülerini keskinleştirir. Geleceği sezmesini ve okumasını sağlar.  

 Yakın tarihten bir örnek: Adolf Hitler, “Kavgam” (Mein kampf) adlı kitabını 1925 yılında piyasaya çıkarmıştı. Kitap önceleri az sattı. Hitler Başbakan olunca satışlar patladı. 1933’te kitap 1 milyon satış yaptı. 1940 yılında ise satışı 6 milyona kadar çıktı. Artık her törende, her okulda, her nikâhta herkese “Kavgam” armağan ediliyordu. Her evde birkaç adet Kavgam kitabı bulunuyordu.

Devamı: https://www.maarifinsesi.com/okumak-gelecegi-tasarlamaktir/

Bu haber toplam 198 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim