• İstanbul 15 °C
  • Ankara 23 °C

Mustafa Özcan: Türk kahvesinden, Türk çayına…

Mustafa Özcan: Türk kahvesinden, Türk çayına…
Son günlerde Türkiye'ye yönelik olarak genişleyen bir boykot çağrısı var. Herkesi hazmediyorlar ama nedense Türkiye'yi hazmedemiyorlar.

15 Ekim tarihinde (2020) yabancı basına göz gezdirdiğimde yüreğim burkuldu. Körfez medyası özellikle arsız iki ülke yani Suudi Arabistanile BAE basını Türkiye ile ilgili olumsuz haberlerini ön plana çıkarıyorlardı. Fas ile ekonomik alanda gidip gelen ilişkilerimiz var. Ticari ilişkiler Türkiye lehine açık veriyor ve bu nedenle Mahzen (Fas rejimi) son yıllarda açık veren ticaret dengesini dikkate alarak birkaç gün evvel Türk mallarına yönelik bazı kısıtlamalara gitti. Daha önce iki ülke arasında varılan ticaret anlaşmasının eşit olmadığını (gayri mütekafie) savunuyordu ve bu nedenle bazı kısıtlama kararlarını işleme koydu. Bu Türkiye ile ilgili dağarcıktaki olumsuz ilk haberdi. İşin arkasını eşelediğimizde Fas rejiminin (Mahzen)Türkiye'nin Libya ve Cezayir gibi ülkelerde yani Kuzey Afrika ülkelerinde fazla görünmesinden, açılımından da hoşlanmadığı anlaşılıyor. Elbette Mısır'ın bölgeye sarkması ve uzamasından da hoşlanmıyorlar. Lakin Türkiye'nin varlığından da çok hazzetmiyorlar. Zira Libya üzerinde hassas dengeler var. Türkiye'nin Cezayir'e yakın durması da değişen dengeler açısından hem Fransa hem de Fas'ı besbelli ki kaygılandırıyor. Fransa yanına çekmek için Cezayir'e Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian'ın gönderdi.

Devamı: https://www.fikriyat.com/yazarlar/mustafa-ozcan/2020/10/17/turk-kahvesinden-turk-cayina

Bu haber toplam 142 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim