• İstanbul 18 °C
  • Ankara 16 °C

Mustafa Özcan: Yeryüzünün son varisleri

Mustafa Özcan: Yeryüzünün son varisleri
20 yıldan beri dünyada baş döndürücü gelişmeler yaşanıyor. Dip dalgalar yüzeye vurmaya başladı. Bush'larla birlikte ABD çirkin yüzünü iyice gösterdi. ABD'yi saygı duyulan değil korku duyulan bir ülke yapmak istediler.

Halbuki ağızları farklı söylüyordu: Zihinleri ve gönülleri kazanmak! Daha doğrusu kontrol etmek! Halbuki nefretleri ağızlarından akıyordu ve bu da karşı nefreti doğurdu. Bölge ve dünya Amerikan muhabbetini kustu. ABD dünyanın geri kalanına yabancılaştı. İnsan topluluklarını cezbeden fırsatlar ülkesi olma vasfını kaybetti. Yumuşak güç yerine haşin güç faslına geçince Batı'da da tepkilere neden oldu. Obama idaresinde yer alan İran asıllı Trita Parsi'nin aktardığına göre Chas Freeman, "Yaklaşık 50 yıl sürdüğü ortaya çıkan Amerikan Yüzyılı olan Pax Americana sona ermekle kalmadı," diyor ve ekliyor "aynı zamanda 500 yıllık Avrupa-Atlantik küresel egemenliği de sona erdi." Esef edecek hal yok. Ektiğini biçiyor! Batı'nın gerilediğinin temel üç gösterisi şudur. Suudi Arabistan-İran yakınlaşması. Bu adeta Berlin Duvarı'nın yeniden yıkılmasıdır. İkincisi İsrail'de Netanyahu aleyhtarı gösteriler. Bu ülkedeki milli birlik ve beraberliğin harcı bozulmuştur. Yahudileri birbirine bağlayan harç tutmaz hale geldi. Onlar da milletler hastalığına (dau'l ümem) yani tefrikaya tutuldular. Üçüncüsü ise Trump taraftarlarının gösterilerle sisteme meydan okumaları. ABD'de süren Trump çatlağıdır. Gelecek yüzyıl önce Suriye sonra da Kudüs üzerinden şekillenecektir. Arap rejimleri önce İsrail sonra Suriye rejimine dönerek değersizliklerini göstermiş oldular. Ahlak ve hamiyetten yoksun olduklarını ispatladılar. Zaten öyle idi. Potansiyel olaylarla ayyuka çıktı. Newsweek dergisi ilginç bir konuya el atmış. (The End of the American Century Begins in the Middle East BY TOM O'CONNOR ON 05/03/23 AT 5:00 AM EDT). Amerikan yüzyılı ile Batı'nın üstünlüğünün çöküşüne tanık oluyoruz. Amerikan üstünlüğü 50 yıllık bir devreyi, süreyi kapsıyordu. Batı'nın üstünlüğü ise 500 yıllık bir dilimi ifade ediyordu. Dergi Amerikan yüzyılının Ortadoğu üzerinden perdelerini indirmekte olduğunu haber veriyor. Eski bir tabir şöyle der: El cezaüi min cinsi'l amel/ İşin cezası türündendir. Bu da şu demek: 1949 yılında Hüsnü Zaim darbesinden beri ABD bölgede darbeleri desteklemiş ve bu suretle istikrarsızlığı beslemiştir. 

Devamı: https://www.fikriyat.com/yazarlar/mustafa-ozcan/2023/05/08/yeryuzunun-son-varisleri

Bu haber toplam 198 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim