• İstanbul 19 °C
  • Ankara 13 °C

Mustafa Özçelik: “Yunus’un dergâhı; zâhiri anlamda bütün dünya, Hak ve hakikat anlamında ise insan gönlüdür.”

Mustafa Özçelik: “Yunus’un dergâhı; zâhiri anlamda bütün dünya, Hak ve hakikat anlamında ise insan gönlüdür.”
“Yunus’un şiiri; bir 'mânâ denizi'dir. Niyeti temiz, gayreti devamlı olanlar elbette nasipleri ölçüsünde o denizden hikmet incileri çıkarmayı başaracaklardır.” Hacer Yeğin’in söyleşisi.

“Mustafa Özçelik” deyince Türkiye’nin gönül dağı, Anadolu’nun kolektif kültür hafızası ve dahi edebiyatımızın bütün türlerinin incelikle kelâma döküldüğü velut bir kalem erbabını müşahade ediyoruz. 2021 yılının “Yunus Emre ve Türkçe” yılı olarak açıklanmasının hemen öncesinde hocamızın Muhit Yayınları’ndan çıkan son kitabı “Anadolu’nun Gönül Dili-Yunus Emre” (Kasım, 2020) etrafında; kendisiyle “dil, din, edebiyat, şiir, şair, tasavvuf, hikmet ve hakikat” kavramlarına dair yaptığımız keşif yolculuğunu istifadelerinize sunuyoruz.

2021 yılı, “Yunus Emre ve Türkçe Yılı” ilan edildi. Sizin bu konudaki hassasiyetiniz ve çalışmalarınız herkesçe malum. Yunus Emre ile Türkçeyi birlikte düşünmek neden önemlidir?

Dil, sadece anlatımın bir aracı değildir. Düşünce de duygu da dil sayesinde ortaya çıkar. Dolayısıyla bunların hem meydana getirilmesi hem de ifade edilmesi dil ile sağlanır. Bu yüzden Yunus Emre’yi Türkçe ile birlikte düşünüp ele almak ve yılın adını böyle belirtmek isabetli olmuştur. Yunus Emre, döneminin güçlü dilleri olan Arapça ve Farsçanın hakimiyet alanında onlarla kavga etmeden Türkçeye bir alan açmış ve orada onu çok güçlü bir dil hâline getirmiştir. Böylece İslâm medeniyeti, üçüncü büyük diline kavuşmuş, temel dini ve edebi eserler Türkçe ile de yazılmaya başlanmıştır. Yaptığı Türkçe için en önemli şey ise bu dile tefekkür anlamında, ifade gücü anlamında hem derinlik hem de yükseklik kazandırmasıdır. Türkçe, bu sayede dini terimleri, kavramları üretebilen bir dile dönüşmüş, aynı zamanda yine Yunus tarafından kazandırılan estetik zenginlikle çok güçlü bir edebiyat dili hâline gelmiştir. Bu yüzden Yunus Emre’yi Anadolu Türk edebiyatının kurucu şairi saymak gerekir.

Devamı: https://www.dunyabizim.com/soylesi/mustafa-ozcelik-yunusun-derghi-zhiri-anlamda-butun-dunya-hak-ve-hakikat-anlaminda-ise-insan-gonludur-h42934.html

Bu haber toplam 164 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim