• İstanbul 14 °C
  • Ankara 11 °C

Mustafa Uçurum: Ocak 2021 dergilerine genel bir bakış-3

Mustafa Uçurum: Ocak 2021 dergilerine genel bir bakış-3

Sümmani’yi Nereye Yazmalı?

Edebiyat Ortamı Dergisi 2021’i Âşık Sümmani ile selamladı desek yeridir. Derginin 78. sayı hediyesi Doç. Dr. Adulkadir Erkal’in hazırladığı Âşık Sümmani kitabı okuyucularla buluştu. Bu bağlamda Yunus Nadir Eraslan, Erkal ile bir söyleşi gerçekleştirmiş. Âşık Sümmani’yi tanımak Anadolu’yu tanımaktır. Bir gönlün mahzunluğunu hissetmektir her nağmede. Sümmani’nin bir kenara yazıldığı dünyada bizler yazılacak köşe bulma derdinde bir ömrü tüketmekle geçiririz vakitleri. Bir nağme ağır ağır değer içimize.

Söyleşiden altını çizdiğim satırları paylaşacağım.

“Sümmânî ve Çıldırlı Şenlik âşık edebiyatının iki mihenk taşıdır diyebiliriz. Şenlik Sümmânî’den yaşça daha büyüktür ve o yıllarda ünü Sümmânî’ye nazaran daha geniş coğrafyaya yayılmış bir âşıktır. Sümmânî ile Şenlik Çıldır’da karşılaşmışlardır. Ondan önce bir âşık Şenlik’in yanına giderek kendini Sümmânî diye tanıtıyor ve onunla atışıyor. Atışma sonunda da yeniliyor. Lakin Şenlik onun Sümmânî olduğuna inanmıyor. Bu âşık daha sonra Sümmânî’nin yanına gelerek durumu anlatıyor ve ona namını kurtarmasını istiyor. Bunun üzerine de Sümmânî Çıldır’a giderek Şenlik’le atışma yapıyor. Sümmânî-Şenlik atışması sanatsal açıdan âşık şiiri içinde yapılmış en kaliteli atışmadır. Aynı zamanda çok uzun süren bir atışmadır. Günlerce sürmüş sonunda Şenlik’in annesi araya giderek ikisini kardeş ilan etmiş ve atışmayı sonlandırmıştır.”

Devamı: https://www.dunyabizim.com/ocak-2021-dergilerine-genel-bir-bakis-3-makale,2086.html

Bu haber toplam 190 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim