• İstanbul 14 °C
  • Ankara 21 °C

Mustafa Uçurum: Ocak 2022 dergilerine genel bir bakış-1

Mustafa Uçurum: Ocak 2022 dergilerine genel bir bakış-1
Dostoyevski’ye Dair Her Şey Hece’de

Yine bir ocak ayındayız ve gelenekselleşen Hece özel sayısını edebiyat dünyamızın merakla beklediği aşikâr. Bu kez Dostoyevski özel sayısı ile çıkageldi Hece. Hem de iki cilt halinde. Ocak sayılarının içinde en hacimli ve detaylı sayıya kavuşmuş oldu Hece.

Birsen Karaca editörlüğünde, Prof. Dr. Maria Mihaylovna Repenkova ve Doç. Dr. Aleksandır Borisoviç Krinitsın özel sayı danışmanlığında hazırlanan dergi bölümler halinde ele alınıyor Dostoyevski.

Şunu net bir şekilde söyleyebiliriz ki Hece’nin bu sayısını okuduktan sonra Dostoyevski hakkında aklınızda hiçbir soru işareti kalmayacak. Yazarı her yönüyle ele alan yazılarda görülecektir ki karşımızda muazzam bir yazar var.

Dostoyevski’nin Dünyası, Dostoyevski’nin Sanat ve Düşünce Dünyasındaki Etkisini Araştıran Çalışmalar, Karşılaştırmalı Çalışmalarda Dostoyevski’nin Eserleri, Dostoyevski’nin Eserleri Üzerine Araştırmalar, Okurların Algı Dünyasında Dostoyevski ana başlıkları ile ele alınan özel sayıda, yazarın bibliyografyası ve eserleri hakkında bilgi de yer alıyor.

Birsen Karaca’nın Sunuş yazısından;

“Hece Dergisi Dostoyevski Özel Sayısı’nı hazırlama önerisi Ömer Faruk Ergezen’den geldi. Ergezen, Hece Yayınları için Rus edebiyatından çeviriler yapmamı teklif ettiǧinde 2017 yılı sonbaharının son demleriydi. Yaptığımız ilk toplantıda Dostoyevski ön plandaydı ama Rus edebiyatından başka isimler de vardı listemizde: Çehov, Puşkin, Turgenev gibi. 2018 yılında Dostoyevski’ye odaklandık. Önce Beyaz Geceler’i çevirdim (bu çeviri 2019 yılında ikinci baskısını yaptı). 2018 yılının Eylül’ünde Dostoyevski Okumaları’nı yayımladık. 2018 yılında yaptığımız toplantılardan birinde her yıl Dostoyevski’den bir eserin çevirisini yayınlama kararı aldık. Nisan 2020’de de İnsancıklar’ın çevirisi okurla buluştu. 2019 yılına girmeye hazırlanırken Ömer Bey’den bir öneri daha geldi: Hece dergisi 2022 yılının ilk ayında Dostoyevski Özel Sayısı çıkarmayı planlıyordu ve benden bu özel sayının editörü olmamı istiyordu.”

Devamı: https://www.dunyabizim.com/ocak-2022-dergilerine-genel-bir-bakis-1-makale,2470.html

Bu haber toplam 196 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim