• İstanbul 19 °C
  • Ankara 15 °C

Mustafa Yürekli: Aklın hayat suyu

Mustafa Yürekli: Aklın hayat suyu
Sosyal medyada yayınlanan bir videoda felsefe profesörü Ahmet Arslan, “hiç bir filozof dindar olamaz, hiç bir dindar filozof olamaz” diyor.

Ona göre akıl ile din çatışma halinde, akıl yürütmek için, düşünce özgürlüğü için inançsızlık şart.

Felsefe, varlık, bilgi ve değerler alanıyla ilgili problemleri akılla ve eleştirel yöntemlerle inceleyen ve temellendiren sistemli fikrî faaliyetler bütünü. İslam felsefesi, felsefe ile dini düşünceyi bütünleştirmektedir. İslam felsefesi, kelam ve tasavvuf ilimleriyle birlikte hakikat medeniyetinin en gelişmiş kurumlarından biridir.

Fetihlerle genişleyen İslâm coğrafyasında Müslümanlar Helenistik, İran, Hint ve diğer kültürlerle tanışınca salt fikrî ve ilmî saikler yanında kendi hâkimiyetlerini pekiştirmek için en azından onların sahip olduğu bilgi birikimini elde etmenin ve böylece güç ve zaaf noktalarını keşfetmenin kaçınılmaz bir ihtiyaç olduğunu anladılar. Öte yandan bu farklı kültürlerle aralarında ortaya çıkan bazı teolojik gerilimlerde Müslümanlar, kendi inanç ve düşüncelerini sistemli bir şekilde savunmak ve İslâm’ın üstünlüğünü kanıtlamak zorundaydılar. Bu yüzden eski dünyanın ilim ve düşünce ürünlerini Arapça’ya çevirmenin gerekli olduğu ortaya çıktı. Bu amaçla VIII. yüzyıldan itibaren bazı kimselerin özel merakı ve İslâm halifelerinin şahsî teşebbüsleriyle tercüme faaliyeti başladı.

Yaklaşık 300 yıl süren bu tercüme faaliyeti sonunda seksen kadar âlim ve filozofun birçok eseri Arapça’ya çevrildi. Bu alandaki çalışmalar kısa zamanda ürünlerini vererek Müslümanlar arasından büyük âlimler, filozoflar, kâşif ve mûcitler yetişmiştir. Beytül Hikme incelenince işin cidiyeti anlaşılacaktır. İslam felsefesi, Kindî, Fârâbî, İbn Sînâ, İbn Rüşd gibi dünyaca ünlü filozoflar tarafından temsil edilmiştir.

İslâm düşünce ve kültürünün yabancı kültürlerle bu şekilde tanışmasının kaçınılmaz bir sonucu olarak İslâm toplumunda fikrî birçok fraksiyon ve çeşitli felsefî ekoller ortaya çıkmıştır. Bunlardan ilki, varlığın ezelî olduğunu ve bir yaratıcısının bulunmadığını ileri süren dehriyyedir. “Başlangıcı ve sonu olmayan zaman” anlamına gelen dehr kelimesine nisbetinden dolayı bu adla anılan dehriyye, materyalist ve ateist bir dünya görüşünü benimseyen felsefe akımının ismi olduğu gibi hangi ekolden olursa olsun genellikle İslâm toplumunda ortaya çıkan ilhâd hareketlerini de ifade etmektedir.

Devamı: https://www.haber7.com/yazarlar/mustafa-yurekli/3355673-aklin-hayat-suyu

Bu haber toplam 96 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim