• İstanbul 18 °C
  • Ankara 24 °C

Mustafa Yürekli: Erol Güngör’ün sosyolojik tahayyülü

Mustafa Yürekli: Erol Güngör’ün sosyolojik tahayyülü
Erol Güngör, 25 Kasım 1938 Kırşehir doğumludur. Babası Hacıhâfızoğulları’ndan Abdullah Sabri Bey annesi Zeliha Gülşen Hanım’dır.

Hacı Hafızoğlu Hidayet Efendi, Güngör’ün büyük dedesi olup 1932’de vefat etti. Büyük dedesi Hafız Osman Efendi Ahî Evran Camii imamıydı; medrese tahsili yapmış ilim sahibi bir hoca.

            İlk, orta ve lise öğrenimini Kırşehir’de tamamladı. Ortaokul sıralarında eski yazıyı öğrendi. Lise talebesi iken özel Arapça dersleri aldı. O yıllarda İslâm kaynaklarını okumaya başladı. Bu durum, onun daha sonraki ilim hayatının önemli bir tarafını teşkil edecek olan millî ve İslâmî kültür değerlerine ilgisinin temelini oluşturdu. Dedesinin ve Kırşehir’in mânevî atmosferi içinde tarih ve kültür konularına ilgi duydu.

            Erol Güngör’ün yetişmesinde önemli bir katkı da dayılarından gelmiştir. Batı kültürü ile ilgili eserleri asker olan dayıları Osman ve Hakkı Demirsoy’un zengin kütüphanelerinden okumuştur. Özellikle emekli Albay olan büyük dayısı Osman Demirsoy’un geniş kütüphanesinden çok rahat bir şekilde istifade etmiştir. Bu dönemde Ziya Gökalp ve Hilmi Ziya Ülken gibi fikir adamlarının kitaplarını okudu. 

            AKADEMİK HAYATI

            1956’da Kırşehir Lisesi’ni bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne kaydoldu. Bir yandan Hukuk eğitimini sürdürürken bir yandan da çeşitli alanlardaki sohbet toplantılarına katılmıştır. Edebiyattan felsefeye ve müziğe kadar birçok alanda o alanın uzmanlarıyla tartışabilecek seviyede bilgi birikimine ulaşmıştır. Fethi Gemuhluoğlu tarafından Mümtaz Turhan’a tanıtıldı.

Devamı: https://www.haber7.com/yazarlar/mustafa-yurekli/3125542-erol-gungorun-sosyolojik-tahayyulu

Bu haber toplam 191 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim