• İstanbul 22 °C
  • Ankara 27 °C

Mustafa Yürekli: Türk Batıcılığın Üç Hali: Liberalizm, Ulusalcılık, Sosyalizm

Mustafa Yürekli: Türk Batıcılığın Üç Hali: Liberalizm, Ulusalcılık, Sosyalizm
Tanıl Bora’nın bir kitabını adı ‘Türk Sağının Üç Hali: Milliyetçilik, Muhafazakarlık ve İslamcılık’tır.

   Bu kitabı okuduğumdan beri, ‘Türk Batıcılığın Üç Hali: Liberalizm, Milliyetçilik, Sosyalizm’ başlıklı bir metin kaleme alıp  egemen Batıcı politik söylemi çözümleyerek çarpıtmaları göstermeyi düşünüyordum.

            ‘Milliyetçilik, Muhafazakarlık, İslamcılık’ın üç ayrı siyasal ve ideolojik pozisyon olarak düşünülmesine alışığız.’ diye başlıyor kitabına Tanıl Bora: ‘Örtüşmeler, ortak paydalar ve toplama-çıkarmalarla sağ siyasetin ve ideolojinin sıfır toplamlı oyununun terimleri sayılır bu üçlü.’

            Bu söylem, tam bir politik üç kağıttır. Bu ülkede devleti kuran toplumun ana gövdesinin dünya görüşü olduğu halde İslam siyasal seçenek değildir. İslamcılık, illegaldir; kaç parti kapatılmadı mı İslamcı olduğu gerekçesiyle? İslamcılık olarak kavramlaştırılan Milli Görüş siyasi çizgisindeki kapanan partilerin Anayasa Mahkemesi’ndeki savunmaları laik ekseninde değil midir?

            Türkiye’de siyasal sistem; sosyolojik merkez, siyasal merkezden uzak tutmak için laiklik kavramıyla şeytanca illegal ilan edilmiştir ve iki asırdır ana toplum, sözü geçmeyen, iktidarı belirleyemeyen, kanun ve anayasayı yapamayan azınlık muamelesi görmektedir..

1990 öncesinde sağ ve sol kutuplarıyla dünya sisteminin iz düşümü olarak Türkiye’de ‘Sol Siyaset’ Sosyal Demokrat ve Sosyalist alt gruplarıyla; ‘Sağ Siyaset’ de Liberlizm, Milliyetçilik, Muhafazakarlık / İslamcılık alt gruplarıyla Batıcıydı. 1960’ların sonunda, devleti kuran ana kafileyi siyaset alanında parçalamak için üretilen sağ söylemle AP, MHP ve MSP partileri sahne aldı..

Devamı: https://www.haber7.com/yazarlar/mustafa-yurekli/3074948-turk-baticiligin-uc-hali-liberalizm-ulusalcilik-sosyalizm

Bu haber toplam 218 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim