Mustafa Yürekli: Yahya Kemal’in şiirinde kaygılı bağlanma..

Mustafa Yürekli: Yahya Kemal’in şiirinde kaygılı bağlanma..

Yetim büyüyen Mehmet Akif Ersoy’un, öksüz büyüyen Yahya Kemal Beyatlı, Ahmet Haşim ve Arif Nihat Asya’nın cumhuriyet şiirinin kuruluşunda öncülük etmeleri olgusunu irdeliyorum. Kuşkusuz daha sıkı ve geniş çerçeveli bir araştırma bu yetim ve öksüz şairler listesini daha da uzatacaktır. Ben bu yazıda, Yahya Kemal Beyatlı’nın öksüz oluşunun şiir diline etkisini anlatacağım.

YAHYA KEMAL BEYATLI’NIN BAĞLANMA SİTİLİ

Şair, yazar, siyasetçi ve diplomat  Yahya Kemal Beyatlı (2 Aralık 1884, Üsküp - 1 Kasım 1958, İstanbul) 1897 yılında, 13 yaşındayken, annesini kaybetmişti. Babası ikinci evlilik yapıp ikinci eşi onu evde istemeyince; baba ocağını ve Üsküp’ü terk etmek zorunda kaldı. Babasını ve annesinin mezarının bulunduğu Üsküp’ü uzaktan sevdi.. Hayalini kurarak, özleyerek ve rüyasını görerek.

Yahya Kemal, Osmanlı devletinin yok oluşa giden yıkılışını ve doğup büyüdüğü toprakların elden çıkışını çaresizce izledi. 1911’deki Trablusgarp Savaşı'nın ardından 8 Ekim 1912 - 30 Mayıs 1913 tarihleri arasında; Bulgaristan Krallığı, Sırbistan Krallığı, Yunanistan Krallığı ve Karadağ Krallığı'ndan oluşan Balkan Birliği, Osmanlı İmparatorluğu'nun Balkanlardaki topraklarının çoğunu ele geçirdi. Arnavutluk da bağımsızlığını kazanmıştı.

Dolayısıyla dışardan özlemle bakmak ve uzaktan sevmek  Yahya Kemal’in alın yazısı haline geldi. Bu kaygılı bağlanma stiliyle kişiliği ve şiir dili de biçimlenecekti.

Devamı: https://www.haber7.com/yazarlar/mustafa-yurekli/3057046-yahya-kemalin-siirinde-kaygili-baglanma

Bu haber toplam 198 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim