• İstanbul 18 °C
  • Ankara 24 °C

Nedim Odabaş: Kültürel işgal

Nedim Odabaş: Kültürel işgal
Bir şehir efsanesi midir bilmeyiz… Ama şöyle anlatılır… Fransız Devlet Televizyonu, TRT’den tarihi film sipariş etmiş.

TRT’ciler aramışlar, taramışlar, piyasadaki Malkoçoğlu, Karaoğlan, Tarkan türündeki tüm filmleri bulup buluşturup Fransız Devlet Televizyonu’na göndermişler. Aradan uzun bir süre geçmiş. Fransız Devlet Televizyonu’ndan, “Biz tarihi film istiyoruz” şeklinde tekrar bir istek gelmiş… TRT’ciler, “Gönderdik ya” diye bu isteğe cevap vermişler. Uzun yazışmalar sonrasında Fransız Devlet Televizyonu’ndan şöyle bir faks gelmiş: “Biz sizin gönderdiğiniz tarihi filmleri komedi kuşaklarında oynatıyoruz. Eğer doğru dürüst bir tarihi filminiz varsa, onu tarihi film kuşağında oynatmak isteriz.”

Türk ve Osmanlı tarihini Kara Murat, Battal Gazi ekseninde ele alan, oradan oraya hoplayan zıplayan, yüz kişiyi bir kılıç darbesiyle yere yıkan ve tarihi  Rumeli Hisarı’nın kuleleri arasında gezinen kahramanlardan başka gösteremeyen bu filmlerin ciddi televizyon ekranlarında yerlerinin olmaması elbette çok doğal bir gerçektir. Türk sineması, tarihi kahramanlıklarla dolu olan Türk tarihine çok yabancıdır, sağırdır, kördür. Türk sineması, tarihsel sinemalar ortaya koyma bağlamında çok beceriksizdir. Her biri farklı meydan muharebelerinde kahramanlıklar gösteren ecdadımızın hayatını anlatmak, bunları izleyicilere aktarabilmek noktasında hiçbir gayret göstermemiştir. Her biri eşsiz senaryolara konu olabilecek ecdadımızın kahramanlıklarını yansıtmak onların hiçbir derdi olmamıştır. Sadece düşük prodüksiyonlu ve ne olduğu belirsiz tarihsel filmlerle geçmişimize ayna tutulmaya çalışılmış, ama maalesef bunda da başarılı olunamamıştır.

Devamı: https://www.milligazete.com.tr/makale/5072839/nedim-odabas/kulturel-isgal

Bu haber toplam 248 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim