• İstanbul 23 °C
  • Ankara 24 °C

Nedret Ersanel: 48 maddede 6’lı Masa’nın dış politikası: ‘Yeniden Batı’ya ama çaktırmadan’…

Nedret Ersanel: 48 maddede 6’lı Masa’nın dış politikası: ‘Yeniden Batı’ya ama çaktırmadan’…

AkParti iktidarının en dolgun ve hiperaktif icraat alanlarından dış politikada muhalefete yöneltilen eleştiri, neden bu bahsi görmezden geldiğiyle beraber, genel-geçer-günlük kritikler dışında, vizyonu, okuması, bilgisi, ‘stratejik bakışının’ olmamasıydı…

20 yıl içinde bin türlü uluslararası krizi/entrikayı atlatmış ülkenin muhalefeti olarak söyleyecek sözünün olmaması, olduğu zaman da ya vasata ya da ‘Türk dış politikası’na muhalif pozisyona düşmesi eleştiriliyordu.

Bu yüzden, Millet İttifakı’nın ‘Ortak Politikalar Mutabakat Metni’nin ‘Dış Politika’ başlığı altında bir defada 48 madde yazılabilmiş olması, “tüm yurttaşlar tarafından umutla karşılandı”.

6 partinin olası iktidarı halinde, Türk dış politikasını nasıl/nereye yönetip/yönlendirecekleri konusunda elimizdeki en taze ve tek belge bu.

***

İncelemeye geçmeden iki noktayı belirtmek gerekiyor…

A) Bu türden temel politika kuran belgeler, aynı zamanda vizyon belgeleridir ve stratejik hedefler içermek zorundadır. Bu yüzden ‘yapılacakları’ saymadan evvel, bir dibace, sunu, önsöz, ne derseniz, “mevcut dünyayı biz şöyle görüyoruz” denmesi gerekir.

Dünya ülkelerinin/liderlerin tamamı “yeni bir döneme/dünyaya geçiyoruz” tespitinde birleşmişken, sanki “konjonktür” uluslararası ilişkilerde yokmuş, her şey sabitmiş gibi sadece yapacaklarınızı yazamazsınız.

Önce mevcut hali anlayıp anlamadığınızın bilinmesi gerekir. Yok. Bu tür metinler sadece içerdikleriyle değil, dışarıda bıraktıkları ile de ele alınır. Örneğin, yeni dünya düzeninin eşik emarelerinden sayılan, ‘Ukrayna savaşından’ bahsedilmemiş olması, bilerek es geçildiğini, 6 liderin ‘bahsetmeyelim’ mutabakatına varmış olduğunu düşündürür. “Neden” sorusu çok belirleyici ve çözücü olur!
B) Dış politika ortak metni “batı yönelimlidir”. Sadece benim görüşüm değil. Muhalefete yakın kalemler de bunu alenen yazıyorlar. Hatta Batıcılık konusunda daha ağır yorumlar da getiriyorlar.
 
Bu haber toplam 176 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim