• İstanbul 20 °C
  • Ankara 18 °C

Nedret Ersanel: ‘Alarm’…

Nedret Ersanel: ‘Alarm’…
ABD, Kıbrıs-Yunanistan eksenini kurarak Akdeniz dinamiklerini yeniden ayarlıyor ve güç dağılımını yeniliyor. Kıbrıs böylece, bölgedeki kriz ağının merkezlerinden birine dönüşüyor…

Yine Amerika bunu yaparken, Ankara’ya bir toplu mesaj da gönderiyor; ‘yerini bil’… ‘Seç’ anlamındadır, ‘haddini bil’ de o ‘yer’in içinde zaten…

Yüksek riskli bir durumla karşı karşıyayız. Yeni kriz merkezi üzerine çok şey söyleyeceğiz. Son tahlilde iş askeri güce geliyor ve Türkiye şimdiden bunu yapıyor…

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu; “… oraya daha fazla güç göndereceğiz ve silah olarak da ne ihtiyaç varsa onları da karşılayacağız”. (29/09.)

Fevki de gerekecek görünüyor…

***

‘Çok şey var’ dedik ya…

Bir, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliği konusunda haklı diretişini sürdüren Türkiye, GKRY’nin NATO’ya üyeliğinin önüne getirilebileceğini düşünmeli. Bu konu Türkiye-Batı/NATO ilişkileri tartışmalarının ‘ayrılmaz parçası’; çünkü, “üyeliğe kabul sürecinin sulandırılabileceği, oy çokluğu” fikirlerinin ortaya atıldığı dönemde yaşıyoruz. Ankara’nın oyu olmadan bunun sağlanması mümkün değil.. Ama normal şartlar altında! Kıbrıs artık anormaldir.

İki, Akdeniz enerji rezervleri; bu kalem bir yandan Atina ile ilişkilerde daha daha alev alacak potansiyel geliştirirken (son Libya adımımız buna ilişkindir), Avrupa’nın Ukrayna nedeniyle acil ihtiyaç duyduğu enerji ve yollarını da jeopolitiğe katmış durumda. Bu konuda bir “helalleşme” arandığı ortada.

Üç, Türkiye’nin, Kıbrıs’ın yeni stratejik konumunu, ürettiği tehlikeleri hızla kavradığını görüyoruz; Cumhurbaşkanı’nın BM Genel Kurulu’nda yaptığı Kıbrıs çağrısının anlamı oydu.

Devamı: https://www.yenisafak.com/yazarlar/nedret-ersanel/alarm-2064208

Bu haber toplam 324 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim