• İstanbul 16 °C
  • Ankara 23 °C

Nedret Ersanel: Soçi’de konuşulacak harita…

Nedret Ersanel: Soçi’de konuşulacak harita…
Analizler, analizler, analizler. Bitmez. Akla hayale gelmeyen detaylara batırırlar sizi.Hiçbiri de sayıp-döktüklerini toparlamaz, ‘birleştiremez’. Kocaman veri yığını, çöpten farksızdır…

Ukrayna savaşı ve bulaştığı coğrafyalardaki gerginlikler, yerkürenin Kafkasya ve Orta Asya’ya ağırlık vermeye başladığını gösteriyor. Şu an tehlikeli ve açmazlarla dolu tüm gelişmeler, asıl savaşın yaşanacağı cepheye stratejik ve lojistik yığınak yapıyor.

Kısaltabiliriz; ABD’nin, hem Moskova’yı hem Pekin’i hedef alması, aradaki yolun “bazı” duraklarını en az bir süper güç boyunda kritik hale getiriyor…

‘Bu makro değil mi yani’ diyeceksiniz ama değil; makro açı yeni bir dünya düzeninin şekillenmesidir. Kimsenin ne dediğine bakmayın; resmi çizilecek kadar şekillendirilemiyor. Çoğu organı, eli kolu deformedir. Ama konak yerleri/menteşeleri öyle değil. Onlar çok değerli olacaklar…

KALPGÂHIN YÜKSELECEK ÜLKELERİ…

Mevcut uluslararası durumu dikkate alarak dikkat edilmesi gereken ilk küme; İran-Rusya-Türkmenistan-Azerbaycan-Kazakistan’dır. Hazar’ın kıyıdaşları. Bu ülkeler arasında, şimdilik ‘hizalanma’ demeyelim, yüzünü düşmana dönmektir, ama ‘uyumluluk’ gözleniyor.

Bu stratejik bir gelişme ve daha önce de bu havzaya yabancıların girmesini reddeden mutabakatları vardı, şimdi güçlendiriyorlar. Lojistik/ulaşım açıdan da pusulanın dört yönüne odaklıyorlar…

Öbek, Karadeniz üzerinde etkilidir, bağlantılıdır. Yani Ukrayna Savaşı’yla siyaseten ilişkilidir ama “fiilen”, Mariupol’ün el değiştirmesiyle yeni bir tablo vardır. Panorama sadece Karadeniz’in zamanla Ukrayna’ya kapanacağı ile ilgili değil. Çift yönlü sinerji de yaratır. Rus iç ve dış su yolları ilgili haritadaki tüm havzaları “birleştirir”. Avrasya özünde bir kara kütlesi olmasına rağmen!

Ve bana sorarsanız.. Bu açıdan Rusya, “kalpgâh” üzerinde bütünlüğü sağlamış bulunuyor! Yani ABD, Batı ittifakının konsolidasyonunu sağlamaya çalışırken oluyor bunlar. Kırım ve Ukrayna’nın, -Doğu Avrupa’nın da-önemi buydu.

Akademisyenlerimiz, meslektaşlarımız, emekli komutanlarımız, satranç tahtası üzerinde birkaç aktüel kareye odaklanmaktan kısa süre feragat edip bir-iki adım geri çekilirlerse, 64 karedeki durumun bu olduğunu fark edeceklerdir. ABD bunu ıskaladı. Ankara ıskalamadı.

Devamı: https://www.yenisafak.com/yazarlar/nedret-ersanel/socide-konusulacak-harita-2063647

Bu haber toplam 329 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim