• İstanbul 14 °C
  • Ankara 21 °C

‘Nevâbit’lerin Öyküsü: Gidilmemiş Yerlerin Türküsü

‘Nevâbit’lerin Öyküsü: Gidilmemiş Yerlerin Türküsü
Farabi kıymetli eseri İdeal Devlet'te erdemli/ideal bir devletin/toplumun inşa edilmesi için neler yapılabileceği üzerinde durmaktadır. Ancak böyle bir devlete, toplu yapısına ulaşmak neredeyse imkânsızdır.

Bu yüzden toplum içinde bu yönetim/toplum biçimi ile uzlaşamayan, incelikli bir kalbe sahip olan, ahlâken, vicdanen toplumun yaşam biçimini kendisine aykırı bulan pek çok insan için zorluklar baş göstermekte; onların topluma ve dâhi hayata tutunamamaları ile karşı karşıya kalınmaktadır. Vezirlik dâhil üst seviye devlet kademelerinde görev yapmış olan Meşşâi geleneğinin Batı'da yetişmiş ilk filozofu olarak tanınan İbn Bâcce, diğer filozofların aksine, erdemli bir topluma/yönetime kavuşmanın zorluğundan yola çıkarak erdemsiz olarak nitelenen toplumlarda erdemli bir hayat yaşamak isteyen kişilerin neler yapabileceklerine/yapmaları gerektiğine dair öneriler sunduğu kıymetli eseri Tedbîru'l-Mütevahhid'de (Birey Yönetimi) bu vaziyetteki kişilerin 'nevâbit (ayrıksı/ayrık otu)' olarak nitelenmesi gerektiğini ifade etmektedir. Bu isimlendirmenin gerekçesini İbn Bâcce şu sözleri ile açıklamaktadır: "Doğru bir görüşe sahip olan kişi böyle (erdemsiz) bir şehirde yaşayamaz veya orada olursa inandıklarıyla çelişir. Bu nedenle bu tür insanlar nevâbit/ayrıksı diye isimlendirilir. Bu isimlendirme ekili alanda kendiliğinden çıkan otlar için verilmiştir. Bu nedenle biz bu ismi doğru fikirlere sahip olan kimselere tahsis ettik." (Bâcce, 2017, s. 30)

Erdemli bir toplum biçiminden fersah fersah uzakta olduğu su götürmez olan içinde yaşadığımız toplumlar da pek çok hassas yüreği, nevâbiti bünyesinde barındırmaktadır şüphesiz. Şimdi sizlere bahsetmek istediğim kıymetli yazar Necip Tosun'un kaleminden çıkan, Ketebe Yayınları tarafından biz okurlarla buluşturulan, on üç öyküden mürekkep Gidilmemiş Yerlerin Türküsü isimli öykü kitabı da nevâbit olarak nitelendirilebilecek kimselerden bazılarının hayatlarına tutulmuş bir projektör gibidir.

Devamı: https://www.kitaphaber.com.tr/nevabitlerin-oykusu-gidilmemis-yerlerin-turkusu-k5391.html

Bu haber toplam 280 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim