• İstanbul 24 °C
  • Ankara 26 °C

Nilgün Çelebi: Korona Sayesinde Stigmayı Tattık

Nilgün Çelebi: Korona Sayesinde Stigmayı Tattık

Mesut Hazır hoca 20 Mart 2020'de yazmıştı. Tüm toplum "stigma"yı tadacak diye. O günden bu yana bekliyorumi. Medyada 7/24 Covid-19 muhabbeti dönüyor ama bir Allahın kulu da bu stigma konusunu dile getirmiyor. Belki de ben kaçırdım, lütfen yanılıyorsam uyarın, ama dolaşıma girmediği kesin. Mesut hoca kısa yazmıştı. "Tüm toplum stigmayı tadacak" diye. Ama kavramı açmamıştı. Stigma özetle damgalamak demek. E. Goffman'ın hristiyan teolojisinden alıp sosyoloji literatürüne taşıdığı bir kavram. Aynen ne gibi M.Weber'in yine hristiyan teolojisinden alıp sosyolojiye uyarladığı karizma kavramı gibi. Mesut hocaya selam . Ama müsaadesiyle bir ekleme yapmak istiyorum.

Stigma damga demek, tamam; ama bunun kullanım alanlarına da girmek gerek. Goffman "stigmatized person" diye herhangi bir özelliğinden dolayı toplumun çoğunluğu tarafından damgalanarak dışlanan, ötekileştirilen kişilerden, gruplardan söz eder. Örneğin Nazi döneminde yahudilik böyledir. HIV'in gündemde olduğu dönemde eşcinseller stigmatized person idiler. Covid-19'un aktif olduğu günümüz Türkiye'sinde ise 65 yaş üstü olanlar stigmatized person oluverdi. Yaşlılardan zaten haz etmeyen yurdum insanı ( bu bir gerçek, kimse başını kuma gömmesin, şanlı kültürümüz, kutsal dinimiz güzellemelerini kendine saklasın, günümüzde yaşananlar bunun baş vermiş hali) anlı şanlı Covid-19 Bilim Kurulumuz üyelerinin 7/24 TV'lerde boy gösterip aslında hiçbir dişe dokunur bilgi aktarmadıkları konuşmalarından hareketle, bu uzmanlarımızın etkisiyle 65 yaş üstü nüfusu damgalar oldu. Evet, şimdi bizim bir stigmatized kohortumuz var: 65+'lar.

Devamı: https://fikircografyasi.com/index.php/makale/korona-sayesinde-stigmayi-tattik

Bu haber toplam 509 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim