• İstanbul 20 °C
  • Ankara 23 °C

Nurcan Şarlayan: Estetik ve Sanat

Nurcan Şarlayan: Estetik ve Sanat
Sanat, insanların gördükleri, işittikleri, his ve tasavvur ettikleri olayları ve güzellikleri, estetik bir heyecan uyandıracak şekilde ifade etmesidir.

 İnsanda güzellik duygusu meydana getiren ve ruha bedii bir zevk veren estetik ile ilgili işlerdir. Sanat, bakarken “görmeyi”, duyarken “işitmeyi”, dokunurken “hissetmeyi”, tadarken “lezzet almayı” öğretmektir. Sanatın amacı, insanlığın estetik deneyimlerini ilerletmek, derinleştirmek, düzene koymaktır. Sanat, ince görüşlü ve duygulu insanların estetik deneyimlerini, herkesin “genel iyiliği” ne dönüştürmektedir

Sanat sözcüğünün en genel anlamı hayal gücünün estetik ifadesi olarak açıklanır. Birey veya toplumların duygu, düşünce, örf, adet, inanışlarını çeşitli malzeme, araç, teknik ve yöntemleri kullanarak, izleyenlerde hayranlık uyandıracak bir ahenkle ortaya koymasıdır. Sanat insanı etkiler, kendine doğru çeker. Bunun nedeni sanatın, gerçekliğin bir kopyası olması değil, onda duygu ve hayal gücünün işe karışmasıdır. Algı, sezgi, duygu ve hayal gücü sanatı oluşturan temel elemanlardır; bunlar olmadan sanat olmaz (Tunalı). Bir eserin sanat eseri olabilmesi için o eserin, insan tabiatında mevcut güzeli fark edebilme ve güzellikten haz duyma hissini ortaya çıkartması gerekir. Sanat eseri özne ile nesne arasındaki estetik ilişkiden doğar. Ancak estetik, sanattan çok daha geniş bir kavramdır.

Sanatın kullandığı araçlar ruhu ifadeye elverişli olduğundan değişik sanatlar doğmuştur. Bunlar sırasıyla mimarlık, heykel, resim, musiki ve şiirdir. Mimarlıktan şiire doğru yükseldikçe maddenin hafiflediği, ruhun derinleştiği ve maddeden ruha doğru bir yöneliş ve yükseliş görülür. Dolayısıyla estetik de görünenden görünmeyene doğru yol almış olur. Estetik, mimaride hemen göze çarparken şiirdeki estetiği anlamak için ince bir anlayış ve sezgi gereklidir.

Devamı: https://www.maarifinsesi.com/estetik-ve-sanat/

Bu haber toplam 307 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim