• İstanbul 14 °C
  • Ankara 20 °C

Oğuzhan Bilgin: Kosova'da Batı- Rusya-Türkiye denklemi

Oğuzhan Bilgin: Kosova'da Batı- Rusya-Türkiye denklemi
11 Eylül 2010:Türkiye'nin "12 Dev Adam"la basketbolda fırtına gibi estiği yıllar...

Dünya Basketbol Şampiyonası'nda yarı finalde Türkiye dünya basketbolunun devi Sırbistan'la karşılaşıyor. Sırplar favori. Neticede çekişmeli ve gergin geçen maçın son saniyelerine Sırbistan önde gidiyor. Sırplar maçı kazanmak üzereyken Kerem Tunçeri son saniyede basketi atıyor ve Türkiye maçı kazanıyor.

Maç sadece Türkiye'de büyük bir sevinç yaratmıyor. Türk milletinin Balkanlar'daki devamı olan Balkan Türkleri, Arnavutlar ve Boşnaklar da Kosova'da Mitrovica kentini ikiye ayıran İbre Nehri'nin üzerindeki köprüde hem "Türkiye" tezahüratlarıyla kutlama yapmak hem de nehrin karşı kıyısındaki topraklara fiilî olarak hâkim olmuş Sırplarla alay etmek için toplanıyor. Bunun üzerine Sırp tarafında sirenler çalınıyor ve Sırpların da toplanmasıyla çatışma çıkıyor. Sonuçta araya Barış Gücü askerleri giriyor ama birçok kişi yaralanıyor...

BUGÜN

Balkanlar'da gerilimin yeniden tırmandığını, bunun da özellikle Ukrayna Savaşı sonrası Balkanlar'ın da bir Rusya-Batı mücadele sahasına dönüşeceğini çeşitli vesilelerle bu köşede tartıştık. Genelde bu tartışmalarda ağırlık Bosna üzerindeyken, başta Sırp lider Milorad Dodik olmak üzere Bosnalı Sırpların Rus kışkırtmasıyla Avrupa'nın yanı başında yeni bir ayrılıkçılık dalgasına kapılması sonrası tedirgin bir şekilde Bosna'da bir kıvılcımın çakılması beklenirken haberler Kosova'dan geldi.

Kosova'nın kuzeyinde, İbre Nehri'nin kuzeyinde Kosova Devleti'nin egemenliğini tanımayan ve uygulatmayan Kosovalı Sırplara karşı Kurti Başbakanlığındaki Kosova Hükümeti harekete geçerek pasaportlarını, araç plakalarını bile Kosova'dan değil, Sırbistan'dan alan Kosovalı Sırplara bunları Kosova'dan almalarını zorunlu tutma kararı aldı. Sonrasında İbre Nehri'nin kuzeyinde sirenler yine çaldı ve bölgede hâkim olan Sırp paramiliter gruplar köprüde barikatları kurup geçişleri engelledi.

İbre Nehri, Kosova Cumhuriyeti ile her ne kadar resmiyette Kosova'ya bağlı olsa da fiilî olarak bölgeye hâkim olan Sırpları ayıran bir sınır konumunda. Bu nehir sadece Arnavut çoğunluk ile Sırpların sınırı değil, bir anlamda Batı ile Rusya'nın da sınırı konumunda.

Bir süredir Ukrayna'da sıkışmış gibi görünen Rusya hem kendi kontrolündeki Bosnalı Sırplar hem de Kosovalı Sırplar vasıtasıyla bölgede yeni fiilî Donetsk ve Lugansk bölgeleri yaratarak kendisi için bölgeye müdahale zemini oluşturmaya çalışıyor ve Ukrayna Savaşı'yla ABD yanında hizalanmış Avrupa'yı hemen yanı başında tehdit edecek bir silaha sahip olmak istiyor.

Devamı: https://www.aksam.com.tr/yazarlar/oguzhan-bilgin/kosovada-bati-rusya-turkiye-denklemi/haber-1293655

Bu haber toplam 205 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim