• İstanbul 21 °C
  • Ankara 25 °C

Okan Müderrisoğlu: Yerli ve milli dönüşüm: “Tank Palet-Altay Tankı”

Okan Müderrisoğlu: Yerli ve milli dönüşüm: “Tank Palet-Altay Tankı”

Sakarya Arifiye'de 48 yıl önce kurulan 1. Ana Bakım Merkez Komutanlığı Tank Palet Fabrikası üzerinde bugün CHP'nin açmaya çalıştığı tartışma pek çok açıdan değerlendirme yapılmasını zorunlu kılıyor. Neden? Çünkü, bu konunun özü, "yerli ve milli savunma sanayii" ile doğrudan ilgili de ondan.
Çok net söyleyebiliriz ki Türkiye, "bağımsız savunma sanayii" konusunda kararlı bir iktidara sahip. ABD veya NATO bloğunun önde gelen ülkelerinin kontrol ettiği bir silah pazarı olmaktan kurtulmak istiyor. Yerli ve milli üretim altyapısı kurma noktasında geliştirdiği stratejiler de somut meyvelerini veriyor. Bunun en canlı örneği, insansız hava, kara ve deniz araçları teknolojisi. Unutmayalım...
İsrail'den tedarik edilen Heron adlı İHA'lar arızalandığında, parasıyla bile onarımı yapılmamış, iş sürüncemede bırakılmıştı. Üstelik, görüntülerin sadece Türkiye'nin elinde olduğunun da garantisi yoktu. Veya ABD'nin silahlı insansız hava aracı Predatörler. "Yok Irak'ta, Afganistan'da bize lazım. Yok Kongre onayı çıkmıyor" diyen ABD'nin oyalamaları. Yetmedi, Uludere hadisesinde paylaştığı sınırlı görüntüler ve ABD'nin bu kritik eşikteki rolüne dair bitip tükenmek bilmeyen kuşkular. Oysa bugün İHA ve SİHA kapasitesi ile dünyaya parmak ısırtan, ilk kez bir NATO ülkesi Polonya'ya satış yapan, çevre ülkelerin taleplerini karşılama konusunda stratejik bakış açısına sahip bir Türkiye var. Yetmedi... 44 gün süren Karabağ Savaşı'nda, kardeş Azerbaycan'ın cephedeki zaferinde Bayraktar SİHA'larının hayati katkısı hala konuşuluyor. Üstelik bu teknolojinin, tüm savaş konseptlerini değiştirdiği de askeri okullarda ders olarak okutuluyor!

Devamı: https://www.sabah.com.tr/yazarlar/muderrisoglu/2021/07/03/yerli-ve-milli-donusum-tank-palet-altay-tanki

Bu haber toplam 300 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim