• İstanbul 14 °C
  • Ankara 18 °C

Ömer Lekesiz: Vehbî’nin Surnâme’sini nasıl okumalı?

Ömer Lekesiz: Vehbî’nin Surnâme’sini nasıl okumalı?
Vehbî-i Kadîm, Vehbî-i Evvel nisbeleriyle de maruf olan Seyyid Vehbî’nin (v. 1736) –Mertol Tulum tarafından günümüzün diline aktarılan– Surnâme’si (Surnâme-i Vehbî), Yusuf Genç’in editörlüğünde geçtiğimiz ay, Ketebe Yayınları arasından çıktı.

Kendi kelimeleriyle “Bir dilbilimci, bir Türklük bilgisi alanı uzmanı ve tutkunu olan” Mertol Tulum’un daha asistanlık devrinde dikkatini çeken, “...Söz ezgileri ve satırlarına yansımış kalem ustalığı görüntüleriyle meydana” getirilmiş olması nedeniyle hayranlık duyduğu Surnâme-i Vehbî, yine onun 2000 yılında ancak neticelenebilen yoğun uğraşlarıyla tıpkıbasım; çeviri yazılı metin halinde ve minyatürlerle metinleri açıklayan notlar eşliğinde bugünün dil ile kitaplaştırılmış (2001).

Surnâme-i Vehbî’nin bu baskısının “çok değerli, çok çekici ve imrendirici” olduğunu belirten Mertol Tulum, ancak onun “...Her istekli alıcı için ulaşılabilir yakınlıkta” olmaması nedeniyle, çok emek verdiği bu çalışmanın, “...Çok sayıda kitap severin ulaşıp elde edebileceği bir yere konması”nı haklı olarak arzulamış ve bu arzusu, eserin Kabalcı Yayınları tarafından 2007 yılında yapılan ikinci baskısı ile gerçekleşmiş.

Devamı: https://www.yenisafak.com/yazarlar/omer-lekesiz/vehbnin-surnmesini-nasil-okumali-2059717

Bu haber toplam 202 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim