• İstanbul 17 °C
  • Ankara 15 °C

Orada ‘yıldız’ bir ülke var: ÖZBEKİSTAN Bizim ülkemiz; kardeşimiz…

Orada ‘yıldız’ bir ülke var: ÖZBEKİSTAN  Bizim ülkemiz; kardeşimiz…
Orada ‘yıldız’ bir ülke var: ÖZBEKİSTAN Bizim ülkemiz; kardeşimiz…

M.Talât Uzunyaylalı, Özbekistan’ı PUSULA için yazdı…

Özbekistan Hakkında Genel Bilgiler:

Özbekistan Orta Asya’nın merkezindeki ışığı her geçen gün daha da kuvvetli parlayan kadim bir Türk ve İslam yurdu. Jeostratejik konumu, köklü tarihi, zengin kültürel değerleri ve ekonomik potansiyeliyle Orta Asya’nın cazibe merkezi bir ülkesi. Yüz ölçümü Türkiye’nin yarısından birazcık fazla: 447,4 bin kilometre kare.

Özbekistan’da siyasi ve idari yapı

Özbekistan, Başkanlık sistemiyle yönetiliyor. Bir de Ali Meclis’i var; Senato ve Yasama Meclisinden ibaret. Yürütmenin başındaki Cumhurbaşkanı yasama ve yargıyı da kontrol ediyor. Özbekistan’ı, bağımsızlığını kazandığı 1991 yılından 2016 yılına kadar İslam Kerimov yönetti. Kerimov’un 2 Eylül 2016 tarihinde hayatını kaybetmesi üzerine yapılan seçimlerde oyların yüzde 88’ni alan Şevket Mirziyoyev halen ülkenin Cumhurbaşkanı. Mirziyoyev yönetimindeki Özbekistan, komşularıyla ilişkilerinde olumlu bir gündem izliyor. Batıda ve kuzeyde Kazakistan, güneyde Afganistan, güneybatıda Türkmenistan, doğuda Kırgızistan ve güneydoğuda Tacikistan ile komşu olan Özbekistan, başta Afganistan olmak üzere, bölgesel iş birliğinde sorumluluk üstlenen bir ülke. Biz Taşkent’teyken Afganistan Cumhurbaşkanı Özbekistan’ı ziyaret ediyordu. Öte yandan Özbekistan, ‘Türk Konseyi’nin 14 Ekim 2019 tarihinden beri aktif bir üyesi.

Özbekistan idari yapı itibariyle on iki bölgeye ayrılmış durumda. Bir de bir nevi özerk Karakalpakistan Cumhuriyetine sahip.

Devamı: https://www.gazetepusula.net/2021/07/26/orada-yildiz-bir-ulke-var-ozbekistan-bizim-ulkemiz-kardesimiz/

Bu haber toplam 236 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim