• İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C

Özay Şendir: Daha fazla Selçuk, daha fazla Bayraktar ihtiyacı

Özay Şendir: Daha fazla Selçuk, daha fazla Bayraktar ihtiyacı
ABD bize yeni F-16 Block 70 uçaklarını satmayı ve envanterdeki uçakları modernize etmeyi kabul ederse, Türkiye’nin tüm sorunları çözülecekmiş gibi bir hava var.

Oysa durum tam olarak öyle değil.

Yunanistan Fransa’dan Rafale uçaklarıyla beraber menzili 320 kilometre olan Meteor füzelerinden de aldı.

Bu havadan havaya füze, bizim kullandığımız AIM-120 füzesinden neredeyse üç kat uzun bir menzile sahip.

Rakamı böyle yazınca moral bozucu olabiliyor fakat havadan havaya füzelerde “No Escape Zone” denilen, yani ateşlenen bir füzeden kaçma imkânı olmayan bir mesafe hesabı daha var.

Bu hesaba baktığımızda, Meteor füzelerinin 100 km, bizim kullandığımız AIM tipi füzelerin 55 km’lik, kaçışı imkânsız mesafesi var.

Tek sıkıntı bu da değil, Rafale uçaklarının burnundaki ASEA radarı, bizim mevcut F-16’larımızın mekanik dönüşle çalışan radarlarından daha etkili, daha gelişmiş özelliklere sahip. Yani şu an bir Yunan Rafale uçağı bizim F-16’ımızı daha önceden tespit edip, füzesini ateşleme imkânına sahip.

Yazının başlığı da işte bu noktada devreye giriyor. ASELSAN, yerli ASEA radarının prototipini bu senenin sonuna kadar teslim edecek. Bitti mi derseniz, bitmedi, bu sene 5 Temmuz’da, Sinop’ta yerli havadan-havaya ve görüş ötesi füzemiz Gökdoğan’ın F-16’dan atışı başarıyla gerçekleştirildi. TÜBİTAK-SAGE’nin 2013 yılından beri uğraşarak aldığı önemli bir sonuç bu.

ABD’ye bir dünya para ödemeyi kabul edip, buna rağmen tedarik sürecinde sorun yaşadığımız bir yükten daha yerli imkânlarla kurtulmuş olduk.

Daha da önemlisi, 5. nesil yerli muharip uçağımız TF-X 2030’dan itibaren Silahlı Kuvvetler’in envanterine girecek. Bu arada Baykar’ın da insansız muharip uçak projesi Kızılelma tüm hızıyla devam ediyor. Görünmez özelliğe sahip, yapay zekâyla çalışan, insansız bir muharip uçak üzerinde şu an Türkiye dışında sadece ABD ve Çin firmaları çalışıyor.

Bir de içimizdeki yara F-35 meselemiz var. F-35’ler hava-hava çatışmalarında, ABD’nin ihraç etmediği F-22’lerden daha iyi uçaklar değil. F-16’larda en üst seviye Block 70-72 diyoruz ama sadece Birleşik Arap Emirlikleri için üretilen Block-60’ın radar menzili, kalkış ağırlığı gibi bir sürü artısından bahsedebiliriz. Bir de Hindistan ile ortak üretilecek F-16’nın en üst versiyonu var ki bu modele de F-21 adını verdi ABD’liler.

Devamı: https://www.milliyet.com.tr/yazarlar/ozay-sendir/daha-fazla-selcuk-daha-fazla-bayraktar-ihtiyaci-6809504?sessionid=2

Bu haber toplam 349 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim