• İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C

​Özkan Erdem: Kabusa dönüşen 'pandemi sosyolojisi' ne zaman bitecek?

​Özkan Erdem: Kabusa dönüşen 'pandemi sosyolojisi' ne zaman bitecek?
Pandemi öncesine gidelim…

Önceki yıllarda dil döküp okulun ve eğitimin önemini anlatmaya çalışan öğretmenler, her ne hikmetse toplum nezdinde bir karşılık bulmuyor, anlatmak istedikleri anlaşılmıyordu. Pandemi ile birlikte hem öğrenciler, hem veliler, hem iş ve siyaset dünyası, hem sanat ve diğer meslek grupları nezdinde öğretmenlerin ne anlatmak istedikleri anlamlı hale geldi; okulun ve eğitimin ne denli önemli olduğu ortaya çıktı. Eğitimciler nezdinde, pandeminin getirdiği tek yarar belki de bu oldu…

Önceki yıllarda bir hafta rahatsızlanan öğrencilerin öğrenme eksikliklerini gidermesi ve diğer akranlarına yetişmesi oldukça zor iken şu an günümüzde sosyolojik olarak 2 yıllık kaybın telafisini gidermeye, 3’ncü yılda da acaba okullar açılır mı kapalı mı kalır konusunu tartışıp çözüme kavuşturmaya çalışıyoruz. Sınırları ve koşulları ne kadar zorladığımızı anlatmaya çalışıyorum.

Pandemi döneminde veliler, öğretmenler, öğrenciler nezdinde çok ayrı sosyolojiler ortaya çıktı. Öğrenciler nezdinde; teneffüs zili çalmasıyla birlikte okuldan hızla kaçıp uzaklaşan öğrenciler şu an gönüllü olması koşulu getirilmesine rağmen okuldan çıkmıyorlar, çıkmak istemiyorlar. Okulun kendi iç dünyaları için ne denli önemli olduğu, varlıklarının tamamlanması için önemli bir yapboz parçası olduğunu fark ettiler. Üzücü olan ise, genelleyemesek de öğrencilerin kahir ekseriyeti okulu ders çalışmak için değil, sosyalleşmek için açılmasını istiyor olmaları. Burada eğitim üzerine kafa yoran uzmanlar ve yetkililer veya işin ehli kişiler için çıkarılması gereken büyük bir ders var esasında. İki yıl gibi uzun bir süre ayrı kalmalarına rağmen öğrencilerin derslerden ziyade sosyalleşmeyi tercih ediyorlar ise, ne yapıp etmeli dersleri bir şekilde sosyal oyun alanlarına, sosyal temalarla ilişkilendirmeye, sosyalite ile iç içe geçirmeye ve bu yönde yeni inovatif şeyler ortaya koymaya çalışmalıyız. Eğitimde kalitemizin artması; dersleri, müfredatı sosyal alanlar ile bütünleştirmemize bağlı olduğu gerçeğini unutmamalıyız.

Devamı: https://www.milatgazetesi.com/yazarlar/kabusa-donusen-pandemi-sosyolojisi-ne-zaman-bitecek-3267/

Bu haber toplam 321 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim