Özkan Sapsağlam: Nurettin Topçu ve Milli Maarif İdeali

Özkan Sapsağlam: Nurettin Topçu ve Milli Maarif İdeali
Nurettin Topçu, milletinin istikbalini kendi istikbalinden aziz bilen, ömrünü milli maarif idealine ve millet mektebine adamış bir düşünce ve eylem adamı, bir büyük muallim ve mütefekkir. Vatanına ve bayrağına sevdalı bir dava adamı…

Bugün eğitim alanında en fazla eksikliğini hissettiğimiz şey, bir fen veya matematik mektebinden ziyade bir insanlık mektebidir. İnsan olmanın onurunu, insan olmanın sorumluluğunu ve insan kalmanın erdemini öğretecek bir mektep. Giderek fen ve tekniğin esiri olan, nitelikten çok niceliğin önemsendiği, başarının yalnızca sınav puanlarıyla ölçüldüğü, milli ve manevi değerlerinden beslenmeyen ve bunları milletin çocuklarına aktaramayan bir maarif, bizim milli maarifimiz olamaz.

Nurettin Topçu'nun, milli bir maarif ideali vardı ve bu idealinden asla vazgeçmedi. Çünkü, milletinin kurtuluşunu milli maarifte ve milli mektepte görmekteydi.  “En aşağı üç asırdan beri sarp kayalara çarpa çarpa harap olan maarif gemimiz, bugün kırık dökük bir tekne gibidir. Ancak büroya memur, eski tabiriyle kalem efendisi yetiştiriyor. Bugün talebelik artık ilim yolculuğu değil, diploma avcılığıdır”.

Nurettin Topçu'nun en çok eleştirdiği hususlardan biri de gelecek nesillere, terbiye, ahlak ve ideal aşılayamayan maarif sistemidir. Ona göre gelecek nesillerin kurtulması ancak milli ve manevi değerleri kendine amaç edinmiş bir milli maarif ile mümkündür. “Bugün artık kutsallaştırdığı uzvi yapının sakat sinirleriyle kıvranan nesli tedavi için, tam hastalığın bulunduğu yerden işe başlamak lazım geliyor. Uzviyetten ilme, ilimden felsefeye, felsefeden sanata ve ahlaka ve nihayet dine yükselmemiz lazımdır. Böyle adım adım yürüyüş, hasta hem de şaşkın bir nesli Allah'a götüren yolda, yeniden canlandırabilir. Bu iş bir maarif işidir ve bir neslin kurtuluşunu ancak maarifinin yükselmesinde aramak lazımdır”.

Devamı: https://www.yenisoz.com.tr/nurettin-topcu-ve-milli-maarif-ideali-makale-48608

Bu haber toplam 291 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim