• İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

Özkan Sapsağlam: ​ÖĞRETMENLİK MESLEĞİNİN BİR GELECEĞİ VAR MI?

Özkan Sapsağlam: ​ÖĞRETMENLİK MESLEĞİNİN BİR GELECEĞİ VAR MI?
Kimileri için henüz lise yıllarında, kimileri içinse eğitim fakültesini kazanınca başlayan bir hayaldi, öğretmen olmak.

Sevinçle ve heyecanla başlayan fakat zamanla kaygıya ve hüzne dönüşen, gerçek olmaktan koşar adım uzaklaşan bir hayal.

Öğretmen olmayı isteyen ve atama bekleyen yüzbinlerce öğretmen adayı gerek sosyal medyada gerekse siyasiler aracılığıyla bu soruna dikkat çekmeye ve atama taleplerini ilgili kurumlara duyurmaya çalışıyorlar. Lise mezunu olanların, sonrasında eğitim fakültesi mezunu olmayan kişilerin bile öğretmen olarak atandığı (bu çok yanlış bir karardı) ülkemizde gelinen noktada artık eğitim fakültesi ve hatta bazıları yüksek lisans mezunu olan öğretmen adayları dahi atanamıyorlar.

Sorunun ciddiyetinin ve hangi boyuta ulaştığının daha net görülmesi için daha önceki bir yazımda paylaşmış olduğum istatistiki bilgileri tekrar hatırlatmak isterim. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından yayınlanan istatistiklere göre 2019-2020 eğitim-öğretim yılında Türkiye genelindeki üniversitelerin eğitim fakültelerine yeni kayıt olan öğrenci sayısı 43.747 kişi. Tüm sınıflar dahil eğitim gören toplam öğrenci sayısı ise 210.679 kişi (https://istatistik.yok.gov.tr). 

Bir başka istatistiğe bakacak olursak, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS 2020) öğretmenlik alan bilgisi testi (ÖABT) oturumuna 344.457 aday katılırken, 26.875 aday sınava başvurduğu halde ilgili oturuma katılmamış. Sınava başvuran toplam aday sayısı ise 371.332 kişi (https://dokuman.osym.gov.tr/pdfdokuman/2020/KPSS/LISANS/sayisalbilgiler22102020.pdf)

Devamı: https://www.yenisoz.com.tr/yazarlar/ogretmenlik-mesleginin-bir-gelecegi-var-mi-2223/

Bu haber toplam 241 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim