• İstanbul 16 °C
  • Ankara 20 °C

Prof. Dr. Ali Fuat Arıcı: Eğitimde Modern Bir Kriz / Kavram: Ebeveynsiz Eğitim

Prof. Dr. Ali Fuat Arıcı: Eğitimde Modern Bir Kriz / Kavram: Ebeveynsiz Eğitim
21. yüzyılın eğitim anlayışı fertlerden öğrenmeyi hayat boyu sürdürmelerini talep ediyor.

Bu durum özellikle çocuklara ebeveyn desteğinin okulla birlikte, okul öncesi ve sonrasında da olmasını gerektiriyor. Araştırmalar eğitimde ebeveyn katkısının geçmişe göre daha önemli olduğunu gösterse de gerçekte tam tersine bir durumun yaşandığı söylenebilir.

Son yıllarda yaygınlaşarak ciddi bir mesele hâline gelen bu modern kriz tarafımızdan “ebeveynsiz eğitim” olarak adlandırılarak kavramlaştırılmıştır. Ebeveynsizlik ifadesi burada bir taraftan anne ve babaların birikim olarak yetersizliğine işaret ederken diğer taraftan bu yetersizliğin bir sonucu olarak çocuklara onlar tarafından verilemeyen eğitim veya buna ilişkin desteğe / katkıya işaret etmektedir. Bu yetersizlik hem ailedeki hem de okuldaki eğitim için geçerlidir. Zira bu iki mekân birbirinden bağımsız olarak düşünülemez. Çünkü birindeki herhangi bir olumlu veya olumsuz bir durumun diğerini de etkilemesi söz konusudur.

Ebeveynsiz eğitimin anne karnından başladığı söylenebilir. Çünkü başta anne ve baba olmak üzere aile fertleri çocuğun daha doğmadan anne sesini duyduğu hatta tanıdığı bilgisinden habersizdir. Dahası çoğu aile bireyleri çocuğa doğduğu ortamda, sevgi ve saygı temelinde iyi ve mutlu bir yuva sunulmasının çocuğun geleceğinin inşasında önemli bir yere sahip olduğunu da bilmez. Aynı şekilde bunlar aile ortamında çocuğa sunulan olumsuz iletişim biçimlerinin zararlarının da farkında değildir.

Ebeveynsiz eğitimde değişen / bozulan ve bir türlü düzelmeyen eğitim anlayışımız kadar modern (!) toplum, aile ve insan anlayışımızın da payı olduğunu göz ardı edemeyiz. İster okul ve öğretmen kaynaklı, ister ebeveyn kaynaklı olsun her şeyden evvel bu meselesinin mesuliyet-samimiyet-şahsiyet kavramları ekseninde ele alınmasının gerektiği söylenebilir. Ancak modern eğitim sistemlerinin bireylerden böyle bir beklentisi bulunmamaktadır. Çünkü pragmatiktir. Bu sistemden beslenen ebeveynlerden de bunu beklemek beyhudedir.

Devamı: https://www.maarifinsesi.com/egitimde-modern-bir-kriz-kavram-ebeveynsiz-egitim/

Bu haber toplam 947 defa okunmuştur
  • Yorumlar 1
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
    Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim