Akıllı telefonların bizi dinleyip dinlemediği konusu son yıllarda en çok tartışılan başlıklardan biri. Günlük hayatta birçok kişi, konuştuğu bir konuyla ilgili kısa süre sonra telefonunda reklam gördüğünde ister istemez şüpheye düşüyor. Bu durum, teknoloji ile mahremiyet arasındaki ilişkiyi yeniden gündeme getiriyor. Konuya sakin ve gerçekçi bir çerçeveden bakıldığında hem teknik gerçekler hem de yaygın yanlış algılar olduğunu görmek mümkün.
Akıllı telefonlar teknik olarak ne yapabiliyor?
Akıllı telefonlar donanım olarak ortam sesini algılayabilecek kapasiteye sahip. Zaten Siri, Google Asistan ve benzeri sesli asistanların çalışabilmesi için mikrofonun belirli komutları algılayacak şekilde hazır beklemesi gerekiyor. Ancak bu durum, telefonların sürekli konuşmaları kaydedip reklam şirketlerine gönderdiği anlamına gelmiyor.
Sürekli dinleme ve kayıt işlemi teknik açıdan ciddi bir pil tüketimi, yüksek internet veri kullanımı ve büyük sunucu maliyeti gerektirir. Milyarlarca cihazın kesintisiz şekilde ortam dinlemesi yapması hem ekonomik hem de teknik açıdan sürdürülebilir değil. Ayrıca birçok ülkede yürürlükte olan veri koruma ve gizlilik yasaları, kullanıcıların açık izni olmadan böyle bir dinlemeyi ciddi yaptırımlara tabi tutuyor. Bu nedenle büyük teknoloji şirketleri, reklam amacıyla sürekli ortam dinlemesi yapmadıklarını özellikle vurguluyor.
Reklamlar neden “bizi dinliyormuş” gibi görünüyor?
İnsanların bu şüpheyi yaşamasının temel nedeni çoğu zaman veri analiz sistemlerinin ne kadar gelişmiş olduğu. Akıllı telefonlar ve uygulamalar; arama geçmişi, ziyaret edilen siteler, konum bilgisi, alışveriş alışkanlıkları ve sosyal medya etkileşimleri gibi çok sayıda veriyi analiz ediyor. Bu verilerden çıkarılan sonuçlar sayesinde kullanıcıların ilgi alanları oldukça isabetli şekilde tahmin edilebiliyor.
Yazının devamı için:https://www.dirilispostasi.com/akilli-telefonlar-bizi-dinliyor-mu-dijital-mahremiyet-ve-gercekler































Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.