• İstanbul 20 °C
  • Ankara 21 °C

Prof. Dr. Ali Şafak Balı: Bir Sosyal Medya Deneyi(mi)nin Düşündürdükleri

Prof. Dr. Ali Şafak Balı: Bir Sosyal Medya Deneyi(mi)nin Düşündürdükleri
Giriş: Neyi, niçin, nasıl yaptım?

Sosyal medya hakkında düzenleme yapılacağına dair gündem oluşunca sosyal medya kullanımındaki bilinci ölçmek, özellikle arkadaş seçimlerinde neye özen gösterildiğine dair veri toplamak amacıyla gerçek olmayan (fake) bir facebook hesabı açmıştım. Başlangıçta hiç profil fotoğrafı koymadım, Cinsiyetini erkek, yaşını 45 olarak belirttim. (Cinsiyet kadın seçilse belki daha anlamlı / belirgin sonuç verebilirdi, kim bilir?) Hakkında kısmındaki okul, meslek, iş vb. alanlarının bir kaçına tamamen gerçek dışı (hatta, bazıları diğeriyle bağdaşmaz nitelikte) bilgiler yazdım.

İlk arkadaşları tamamen rastlantısal, hiç bir seçme yapmadan gönderdiğim taleplerle edindim. Peşinden kısa süre içerisinde facebook kendiliğinden “tanıyor olabileceğim muhtemel arkadaşlar”  önermeye başladı ve ben de günde 50 talebi geçmeyecek şekilde, belirli bazı algoritmalarla bu önerilerden bazılarına talep göndermeye başladım. Başlangıçta arkadaş listeme eklediklerimden hiç kimse diğerini tanımıyordu ama giderek ortak arkadaşlar oluşmaya ve sayısı çoğalmaya başladı. İşin daha garibi ise, hiç ummadığım halde, dışarıdan arkadaşlık talepleri de gelmeye başlamasıydı. Böylece bir kaç günde hatırı sayılır bir arkadaş listesine ulaşıldı.

Devamı: https://fikircografyasi.com/makale/bir-sosyal-medya-deneyiminin-dusundurdukleri

Bu haber toplam 482 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim