• İstanbul 16 °C
  • Ankara 14 °C

Prof. Dr. İdris Nebi Uysal:“GÜL YETİŞTİREN ADAM”IN ARDINDAN

Prof. Dr. İdris Nebi Uysal:“GÜL YETİŞTİREN ADAM”IN ARDINDAN
Öğrencilik yıllarında adını duyduğum, bazı deneme ve öykülerini okuduğum Rasim Özdenören’le esaslı tanışmam 2010 yılının yaz aylarına rastlar.

 Bu hayırlı işte Turan Karataş hocamızın büyük rolü vardır. Bir sivil toplum kuruluşunun Medeniyetin Burçları Rasim Özdenören Kitabı adlı armağan kitap çalışmasına, yazılarından başka, Ali Dursun ile birlikte editör kimliğiyle de katkı veren hocam, şahsımdan Özdenören’in biyografisini yazmamı istemişti. Edebiyat ve düşünce dünyası ağır basan bir ismin dolu dolu hayat hikâyesini hulasa etmeyi gerektiren bu talep, kendisine çalışma alanı olarak “dil”i seçen bir kişi olarak şahsımı biraz tedirgin etmişti doğrusu. İşe biraz endişe, biraz çekingenlikle giriştiğimi ifade etmeliyim. Sayın Karataş’ın bu arzusu, kültür ve medeniyet tarihimizde “Yedi Güzel Adam” olarak bilinen kutlu ekibin son neferi Rasim Özdenören’i, yaygın ifadesiyle “Rasim Abi”yi hem etraflıca araştırmama hem de esaslı bir şekilde tanımama vesile oldu.

Yine böyle temmuz sıcağıyla yandığımız o günlerde hemen işe başladığımı; M. Nezir Eryarsoy’un Gül Yetiştiren Adam Rasim Özdenören, Ali Haydar Aksal’ın Rasim Özdenören -Ruh Denizinden Öyküler-, Âlim Kahraman’ın Işıyan Kelimeler Rasim Özdenören isimli kitaplarıyla Turan Karataş’ın “Rasim Özdenören Sözlüğü” başlıklı konuşma metni başta olmak üzere birçok çalışma ve esere baktığımı, epeyce notlar aldığımı hatırlıyorum. Elimdeki ilk not, Turan Karataş’ın yazısının giriş cümlesiydi. Bu söz o vakte kadar yaptığım okumalarımın hepsini özetler nitelikteydi: “Rasim Özdenören’e dair, onu anlatan/tanıtan bir sözlük hazırlasaydım, en mühim kavramları aşağıya aldıklarım olurdu: ağabey, Anadolu, Ankara, anlatmak, arkadaş, hilm, istikamet, istikrar, okumak, ölçü.” Hocamızın şahsi tespitleri neticesinde oluşan “en mühimler”in şekillendirdiği bu cümlenin, “yazı, Müslüman, İslamiyet, Gül Yetiştiren Adam, Dostoyevski, Mavera” gibi başka kelime ve isim ilaveleriyle geliştirilmesi mümkün. Bugün küçük bir deneme mahiyetinde değerlendirilebilecek bu listenin, ileride kapsamlı bir “Rasim Özdenören Sözlüğü”ne dönüşmesi ne güzel olur!

Devamı: https://www.karamangundem.com/gul-yetistiren-adamin-ardindan-makale,1672.html

Bu haber toplam 298 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim