• İstanbul 14 °C
  • Ankara 20 °C

Prof. Dr. İsmail Aydoğan: Az’ın hikmeti

Prof. Dr. İsmail Aydoğan: Az’ın hikmeti
Günümüzde sömürgecilik, maddi sömürgecilikten ziyade zihinsel sömürgecilik olarak yerini koruyor. Kolonyalizmden sonra gelen emperyalizm 19.yüzyılın son çeyreğine kadar revaçtaydı.

Ardından liberalizm, şimdi ise neoliberalizm olarak isimlendirilen zihinsel sömürgecilik epistemolojik, etik ve estetik değerlerde/değerlerle var oldu/oluyor. Bireyin hayatında ve toplumsal kültürde doğru-yanlış, iyi-kötü, güzel-çirkin olarak ölçütler geliştiren ve böylece varlığını sürdüren zihinsel sömürgeciliğin sürekli mutasyona uğraması, her defasında yeniymiş gibi algılanmasına neden oluyor. Cafcaflı isimlendirilmelerle insanın öneminin ve değerinin arttığına dair algı yaratılması, esasında onu tekrar kullanıma sokma isteğinden kaynaklanıyor. Her defasında parlatılmış geleceğin mümtaz bireyi olabileceği vaadi, onu makinenin bir dişlisi olmaktan daha elzem bir noktaya getirmiyor. Bir başka deyişle insanın hayallere kilitlenmiş alışkanlığı, kullanışlılığını artıyor. Nihayetinde kazanan hırs, kullanılan niyet, yorulan beden olduğundan hayat tecrübeyle neticelenmiyor. Tecrübe, ünlü “veresiye satan-peşin satan” tablosundaki sandalyede oturan, masasına yaslanan müflis tüccar gibi.

Evet, zihnin sömürülmesi esas sömürgeciliktir. Kültürü ve eğitimi temel alan, bunu dönüştürmeyi hedefleyen, devamı için asimiladolar yetiştiren zihinsel sömürgecilik türü, içinde bulunduğumuz çağın belirgin özelliğidir. İnsanlar, hem fiziksel hem de flu badirelerin varlığına alıştırılmış bir zihinsel duruma sahip olmaları nedeniyle, içinde bulundukları durumun vahametini görmekte zorlanıyorlar. Mesela ekonomi kapanına sıkıştırılmış olmalarına inanamıyorlar. Her zaman gidebilme /kazanabilme ihtimallerinin olması, hiçbir zaman gidemeyecek durumda olmalarına inanmaya mani oluyor. İhtimal olgusunun, her zaman umut vaat ettiği ama nadiren gerçekleştiği, buna karşın sermayeciye sürekli kazandırdığı göz ardı ediliyor. Evet, kimi zaman ihtimal, ihtimamı ortadan kaldırır.

Bir Nijeryalı ile Rus, bir Kırgız ile Norveçlinin aynı zihinsel sömürü ikliminde yaşadığına inanmamak için Norveçlinin ve Japonun daha iyi hayat yaşadıklarına inanmak gerekir. İstatistikleri tutulmadığı yahut çok az tutulduğu için Nijerya’da ya da Kırgızistan’da stressin yarattığı bedensel ve psikolojik sonuçları bilmiyor olmamız nedeniyle Norveçlinin yahut Japonun strese rağmen daha iyi hayat yaşadıklarını, elimize verilen parametrelerle peşinen kabul ediyoruz. Ne var ki istatistiğin bizzat kendisi stres kaynağıdır. Bugün istatistiği insan ve toplum hayatından bir günlüğüne kaldırdığımızda, hayatı da bir günlüğüne normale döndürmüş oluruz oysa.

Devamı: https://www.maarifinsesi.com/azin-hikmeti/

Bu haber toplam 158 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim