• İstanbul 23 °C
  • Ankara 27 °C

Prof. Dr. Metin Aksoy: Yeni Kuva-yi Milliye ruhu

Prof. Dr. Metin Aksoy: Yeni Kuva-yi Milliye ruhu
Türkiye'nin Ak Parti hükümetleri ile birlikte küresel ilişkilerde artan özgül ağırlığı, jeopolitik konumu ve yakın bölgesinde yaşanan uluslararası gelişmeler 2023 seçimlerinin uluslararası düzeyde dikkatle takip edilmesini beraberinde getirmiştir.

Bu dikkatli takibin bir diğer sebebi ise Türkiye'nin geldiği noktadan rahatsız olan küresel emperyalizmin seçimleri manipüle etme ve kendi Türkiye tahayyülü çerçevesinde yönlendirme isteğidir. Zira Türkiye'nin bugünkü güçlü pozisyonunun baş mimarı olan Cumhurbaşkanı Erdoğan küresel emperyalizmin açık saldırılarına karşı Türk milletinin desteğini arkasına alarak dik durmayı başarabilmiştir.

Siyasi darbe girişimleri

Nitekim Gezi kalkışması ve FETÖ darbe girişimi gibi küresel emperyalizmin imzasını taşıyan saldırılar ne Erdoğan'ı devirebilmiş ne de Türkiye'yi istikrarlı yolundan edebilmiştir. Dolayısıyla küresel emperyalizm geçmişte açıktan yaptığı saldırılar karşısında zayıflamak bir yana milletin desteği ile daha da güçlenen Erdoğan'a karşı bugün muhalefet blokunu destekleyerek örtülü bir saldırının amacındadır. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun 2023 seçimlerinin kendisini değil fakat bu seçimlerde muhalefet blokunun üstlendiği misyonu kastederek seçimleri "siyasi bir darbe girişimi" olarak nitelendirmesi işte bu noktada anlam kazanmaktadır. Bu çerçeveden bakıldığında küresel emperyalizmin 2023 seçimlerine ve muhalefet blokuna isnat ettiği anlam Erdoğan liderliğindeki Türkiye'nin gelecek projeksiyonunu yansıtan "Türkiye Yüzyılı"na karşılık 100 yıldan beri Türkiye nezdinde uygulamaya koymaya çalıştığı emperyalist plandır. Bir başka anlatımla 2023 seçimlerinin Türkiye için en açık anlamı "Türkiye Yüzyılı" misyon ve vizyonu ile küresel emperyalizmin Türkiye'yi önce jeopolitik bir kıskaç altına alma ardından da parçalama niyeti arasındaki mücadeledir. Bu bakımdan değerlendirildiğinde küresel emperyalizmin geçmişteki aktörlerinin Osmanlı Devleti'nin son dönemlerinde uygulamaya koymaya çalıştıkları ve fakat Kurtuluş Savaşı ile bertaraf edilen plan, bugün yeni aktörlerin yeni yerli işbirlikçileri veya yeni mandacıları ile yine gündemdedir. Böylesi bir tespiti gerçekçi payandalar üzerine bina etmek için ise tarihsel bir analojiye başvurmak yerinde olacaktır. Bu kapsamda küresel emperyalizmin eski aktörlerinin planları ile yeni aktörlerinin planları arasındaki benzerlik ve bu planı hayata geçirmek için teşvik edilen yeni işbirlikçilerin ve mandacıların muhalefet blokunda cisimleşen siyasi ajandaları dikkat çekicidir.

Devamı: https://www.star.com.tr/acik-gorus/yeni-kuvayi-milliye-ruhu-haber-1783849/

Bu haber toplam 245 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim