• İstanbul 14 °C
  • Ankara 21 °C

Prof. Dr. Necmettin Tozlu: Nereden Nereye?

Prof. Dr. Necmettin Tozlu: Nereden Nereye?
Bu ibare, hem Batı’yı, hem bizi-Müslümanları niteliyor: Onlar, cehaletten ilme, Müslümanlar ilimden cehalete! Onlar kölelikten hâkimiyete, Müslümanlar hâkimiyetten köleliğe!

Çözülmesi gereken düğüm bu. Bizim “Gordiyon”umuzun düğümü! Yani varoluş savaşımızın başka bir ifadesi. Bu baş meselemiz, yeri geldikçe vurgulandığı üzere anlamayla, bilmeyle ilgili.

Sezgin Hoca, buna derinliğine, bütünüyle nufûz etmiş bir alimimiz, entelektüelimizdir. O, yüzyıllardır düşünmeyi, tefekkürü bir kenara bırakan milletimizin müthiş bir aşağılık duygusuna düçar olduğunu defalarca vurgular. Öyle ki nazarında bu duygu müthiş bir kanserdir Türkler için… Düşünebiliyor musunuz? Mensubu olmakla övündüğümüz dinimiz, bizleri daha ilk ayetiyle (İkra’ bismi Rabbikellezî halak…) okumaya, anlamaya, bilmeye davet ediyor, biz üç asırdır bu teklifi, çağrıyı daha doğrusu Yüce Allah’ın isteğini (emrini) millet olarak ıskalıyoruz, görmezlikten geliyoruz. Ki bu okuma esasta kişiyi-insanı, Allah’ı ve kâinatı bilmeye, anlamaya yöneliktir. Dolayısıyle gereği mucibince amel etmeye.

Bu gerçek dikkate alınmadığı gibi, taklit hastalık derecesinde benimsenir. Düşünce sistemi, tasavvuru 18. y.yıldan itibaren Batılı dünya görüşüne, tanımlama mantığına ve felsefesine evrilir. Bilerek veya bilmeyerek pozitivist bir dünya algısına bağlanılır. Şakir Kocabaş buna “Karteziyen Kavram Sistemi” der. Mesele sadece birkaç kelimeye, anahtar bazı terimlere inhisar etmiyor, bir dünya görüşü, bir hayat tarzı olarak karşımıza çıkıyor (Kocabaş, 1991, s. 74).

Halbuki 17. yyıla gelinceye kadar sanattan felsefeye, iktisattan siyasete bilimin bütün alanlarında dünya çapında âlimlerimiz vardı. Bunlar sözü dinlenen, takip edilen, dikkate alınan bilim ve düşünce adamlarıydı. Tüm bunların kayıbı, unutulması, eserleri görüşleri giderek gözden ve düşünce dünyamızdan nihan oluşu felaketimizi hazırlar.

Müslümanların hakimiyetten mahkumiyete, izzetten zillete, bilgelikten cehalete, medeniyetten vahşete düşüşlerinin dibinde galiba bu bilme-bilmeme değeri yatıyor. Aynı şekilde Batı’nın vahşetten medeniyete, cehaletten bilime intikallerinin de dibinde aynı değer yer alıyor.

Devamı: https://www.maarifinsesi.com/nereden-nereye/

Bu haber toplam 280 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim