Önceki yazımızda Akif’i veteriner hekim olarak anlamaya çalışmış ve yazımızı baştaki cümle ile sonlandırmıştık. Onu anlamaya devam ediyoruz. Akif Osmanlının son 50 yılında yaşamış Osmanlının çöküşüne şahit olmuştur. İstiklal mücadelesinin büyük kahramanlarından biri olarak Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna omuz vermiştir. Akif ebet-müddet İstiklal Şairidir, Milli Şairdir.
Akif şair olarak doğmuş, Halkalı Baytar Mektebini birincilikle bitirerek Baytar (Veteriner hekim) olmuştur. Mezuniyetinden sonra 1893-1913 yılları arasında baytar olarak 20 yıl süreyle bugünkü ifadesi ile “Hayvan Islahı ve Veterinerlik İşleri Genel Müfettiş Yardımcılığı” görevini yürütmüştür. Yani Akif’in bilinen mesleği veteriner hekimliktir.
Tarih sahnesinde Akif’i izlerken ilginç bir bilgiye ulaşıyoruz. R. Coch ve L. Pasteur (Pastör) tarafından 1880-90’lı yıllarda ve “IMRAD” kısaltması ile bilinen Giriş, Metot, Sonuç ve Tartışma formatı, bilimsel yazım sistematiğine kazandırılır. Günümüzde bazı sosyal bilim araştırmaları hariç, eğitimden mühendisliğe, ekonomiden hekimliğe, ekolojiden psikolojiye tüm disiplinlerde araştırma makaleleri bu tekniğe göre yazılmaktadır. Akif henüz öğrenci iken Baytar Mektebi Müdürü Mehmet Ali Bey’le birlikte bu yazım tekniği ile akademik bir dergi çıkartır. Bu yönüyledir ki Uzman Veteriner Hekim Erol Kabil’in naklettiğine göre Adnan Adıvar “Ben Akif’i yalnız şair diye değil, daha çok büyük bir insan ve büyük bir fen adamı diye severim. Onun Fatih kürsüsü eşsiz bir abide-i fendir, o eserin her kelimesi ilm-ü fen deryasından seçilmiş inciler, meyvelerdir” demiştir.
Devamı: https://www.maarifinsesi.com/halkali-ziraat-mektebinin-hocasi-mehmet-akif-ve-zeytin-agaci/
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.