• İstanbul 15 °C
  • Ankara 22 °C

Prof. Dr. Ömer Akbulut: Kahramanmaraş 2023 Deprem Muhasebesi: TESPİTLER

Prof. Dr. Ömer Akbulut: Kahramanmaraş 2023 Deprem Muhasebesi: TESPİTLER
Tarih 6 Şubat 2023 gece saat 04.17’de Türkiye Kahramanmaraş Pazarcık merkezli 7.7 büyüklükte bir deprem oldu. Aynı gün 9 saat sonra saat 13.24’te bu kez Elbistan merkezli 7.6 büyüklüğünde ikinci bir deprem daha oldu.

Artçılar devam ederken 21 Şubat’ta bu kez Hatay’ın Defne 5.0 ve 25 Şubat’ta Niğde’nin Bor ilçesinde 5.3 büyüklüğünde iki yeni deprem daha gerçekleşti. Ana depremlerden sonra 25 gün içinde 5.0’in üzerindeki artçı sayısı 40 ve toplam artçı sayısı 11 bini aştı ve artçılar hala devam etmektedir. Bu depremler 11 vilayeti içine alan 150 bin km2’nin üzerinde bir alanda, 15 milyon nüfusu etkiledi. Bir istatistiğe göre sadece Hatay ilinde 153 bin binanın 128 bini (%84) hasarlı, ağır hasarlı veya yıkıldı.  Çok büyük hasara neden olan bu depremin şiddeti 10-11 olarak belirlendi ve “asrın felaketi” olarak ifade edildi. Depremde ölenlerin sayısı 45 binin üzerinde olup, köy ve şehirlerde yıkılan binalar yüzbinlerle ifade edilen ve kesin sayısı belirlenemeyecek kadar büyüktü.

Lise ve üniversite yıllarımda inşaatlarda kalıp, demir ve duvar ustası olarak çalışmış, üniversite eğitiminde jeoloji, topoğrafya, tarımsal inşaat ve sulama yapıları dersleri almış bir mühendisim. Tarihi yapılar, şehir planları ve mimari durumu özel ilgi alanımı oluşturmuştur. Gittiğim şehirlerin yerleşim düzeni ve mimarisini gözlemlerim. Bu birikimimin sorumluluğu altında deprem hakkında bilgilerimi tespitler ve tedbirler bağlamında kamuoyu ile paylaşmak isterim.

Depremin bu kadar büyük felakete yol açmasının sebeplerini üç gruba ayırmak mümkündür.  Birinci gruptaki sebepler; depremin sayısal büyüklüğü birbirine yakın iki merkezde art arda 9 saat aralıkla iki deprem olması, gece ve uzun süreli olmasıdır. Ayrıca havanın rüzgârlı, kar-yağmur yağışlı ve soğuk olması felaketin etkisini dahada artırmıştır. Bu etkenlere insan aklının geliştirdiği bilgi, teknik ve teknolojik argümanların yapacağı hiçbir müdahale söz konusu değildir.

Deprem felaketinin büyük olmasının etkili olmasının ikinci grup sebepleri, imar ve iskân ile alakalı mevzuat eksiklikleri ile mevcut kanun ve yönetmeliklerin uygulamadaki eksiklikleridir. Açık söylemek gerekir ki, imar iskân ve yapı konularında ilgili insan kaynaklarımızın bireysel bilgi eksikliğinin ve sorumsuzluğunun varlığını da kabul etmek gerekir.

Devamı: https://www.maarifinsesi.com/kahramanmaras-2023-deprem-muhasebesi-tespitler/

Bu haber toplam 305 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim