• İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C

Rahim Er: Badem Gözlü Sözleşme

Rahim Er: Badem Gözlü Sözleşme


Türkiye, "İstanbul Sözleşmesi"nden tek taraflı fesihle ayrıldı. Aradan 10 sene geçtikten sonra bugün anlaşılıyor olmalı ki bu mukaveleyi kabul hataydı, olanca itirazlara rağmen taraf kalmaya devam etmek hataydı.
"İstanbul Sözleşmesi" diye şöhret bulan akdin adı "Avrupa Konseyi Sözleşmesi"dir. 5 bölüm ve 80 madde hâlinde hazırlanmış anlaşma, Türkiye tarafından 11 Mayıs 2011 tarihinde imzalandı. Konsey, bu mevzua dair toplantısını İstanbul’da yapmıştı. Ankara, ilk imzacı devlet başkenti olmakla kalmadı aynı zamanda meclisi de ilk tasdik eden devlet oldu.
Mevzu ne idi; AK, İstanbul’da hangi gaye ile toplanmıştı?
Söz konusu sözleşmenin metinde beyan edilen niyeti açıktır:
-Kadına karşı, çocuğa karşı şiddeti önlemek, aile içi şiddeti engellemek, tacizlere, tecavüzlere, istismarlara fırsat vermemek…
Bu maksat, gaye ve niyeti reddetmek mümkün değildir. Ne var ki niyet, hedef, söylenen parlak nutuklar, ülkemizde hayat bulmadı. Adı geçen şiddet çeşitleri azalmadı. Bilakis arttı. Türkiye’de bu suçlarda yalnızca 2011 yılında bir düşüş oldu sonrasındaysa her sene artış oldu. 10 yılda 3 bine yakın kadın öldürüldü. Bunun müsebbibi AK Sözleşmesi değildir. Ancak sözleşmeyi kendi açısından indî şekilde yorumlamanın bu neticede tesiri olmamıştır denemez.
Diğer taraftan sözleşme "Türk Aile Hayatı"na da kötü etkiler yaptı. 
 

Devamı: https://www.turkiyegazetesi.com.tr/yazarlar/rahim-er/619605.aspx

Bu haber toplam 165 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim