• İstanbul 14 °C
  • Ankara 22 °C

Rahim Er: BİZANS’IN İMARI

Rahim Er: BİZANS’IN İMARI

Konstantiniyye’yi fethederek hem Sevgili Peygamberimizin -aleyhisselâm- muştusuna ve hem de "Fatih" unvanına kavuşan Sultan Mehmed Han ve o emîrin güzel askerleri, 29 Mayıs 1453’te yalnızca Bizans’ı çevreleyen surları değil, surların önündeki su dolu geniş hendekleri de aşarak dünyayı bir çağdan ötekine taşımışlardı…

Ne vakit surların yanından geçsek onların ne gün tamir göreceğini hep düşündük. Mimarî, estetik ve muhkemlik numunesi bu eser, bazı yerlerde yok olmuş diğer kısımlardaysa yıkılıp yerine mesken veya iş yeri yapılmıştır. Kara surlarının aslına uygun şekilde, hendeklerle birlikte tamir edilmesi, hendeklerden su akıtılması öteden beri devlete düşen işlerden biridir. Aynı şekilde deniz surları da tamir edilmelidir.

"İstanbul Surları"nın tamir edilmesi gerektiğini geçmiş yıllarda da hem yazmış ve hem de ekranlarda dile getirmiştik. Surlar, 70 yıldır ara ara tamire teşebbüs edildiyse de pek bir şey yapılamadı. Yapılan da göze battı, sakil kaçtı. Şimdilerde İBB onları tamir işine girmiş bulunuyor. Ama neticeden ümitli değiliz…

Surların yapılması gerektiğini söylerken aşağıdaki faaliyetlere niçin karşı çıkmaktayız?

Şundan dolayı:

"İstanbul Surları" İstanbul’un Fethi’nden hâtıradır. İsminden de anlaşıldığı gibi şehre ve millete mal olmuştur. Fethin en mühim şahididir. İcap etseydi Fatih veya sonraki Padişahlar yıktırırlardı. Bizans’ı her varlığıyla fethettik. Surların, hâtıra ve şahadetten başka Kızkulesi, Kıztaşı, Dikilitaş, Çemberlitaş, Galatakulesi, Bozdoğan Sukemeri… gibi eserlerle birlikte İstanbul’un Sembolü olma vasfı da vardır. Yetişmekte olan her Müslüman Türk çocuğuna ana-babası, surları göstererek ecdadının kahramanlığını anlatıp evlâdında millî şuurun gelişmesine gayret etmektedir. İstanbul Surlarını tema olarak alan birçok destânî şiirimiz vardır. Sadece surlar değil; Haliç’in Avrupa kıyısında ayakta kalmış Ceneviz eserleri, Bulgar Kilisesi gibi binalar da restore edildi. Galatakulesi gâyet güzel şekilde tamir gördü. Edirnekapı’da Tekfur Sarayı Müzesi Hizmete açıldı. Yerebatan Sarnıcı yenilendi, Kızkulesi de aslına döndürülme safhasında.

Devamı: https://www.turkiyegazetesi.com.tr/yazarlar/rahim-er/633108.aspx

Bu haber toplam 395 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim