• İstanbul 23 °C
  • Ankara 27 °C

Rasim Özdenören: Sorunu yok saymak çözmek midir?

Rasim Özdenören: Sorunu yok saymak çözmek midir?
​İnsanoğlunun yüzyıllar boyu süren yanılgıları var…
Önüne getirilen ya da önünde duran bir sorunu yok sayarak veya ortadan kaldırarak onu çözdüğünü sananlara inanılagelmiştir.
 
Konunun, bildiğim kadarıyla tarihteki ilk örneği İskender’in Gordion Düğümü’nü kılıcıyla parçalaması olayı… Rivayete göre Gordion Düğümü’nü çözen kişi Asya’nın hâkimi olacaktır. Bu düğüm Yunan mitolojisine göre Frigya Kralı Gordios’un arabasına atılmış kayıştan bir düğümdür. Kayışın uçları içe doğru kıvrılmış olduğundan bulunamazlar ve düğüm de çözülemez. İskender düğümü çözmeyi başaramayınca kılıcıyla vurup ikiye ayırır. Bu olay İskender’in zekâsına hamledilerek onun başarısı kabul edilir.
 
İmdi… Düğüm kesilerek ikiye ayrıldı diye onu çözülmüş kabul edebilir miyiz? Evet, düğüm ortadan kaldırıldı ama çözülmüş oldu mu?
 
Diğer olay Amerika’nın kâşifi sayılan Kristof Kolomb’a atfediliyor. Olayın nasıl başladığına ilişkin hikâyeyi bir tarafa bırakırsak, sorun, bir yumurtayı uçlarından birinin üzerinde dik tutma konusu… Yumurtayı, kimse uçlarının birinin üstünde dik tutmayı başaramayınca Kolomb uçlardan birini kırıp onun üstünde durdurmayı başarır…
Bu haber toplam 229 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim