• İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C

Sabri Balaman:Stratejik ortaklıklar yeniden kuruluyor

Sabri Balaman:Stratejik ortaklıklar yeniden kuruluyor

Geçtiğimiz ay 19 Temmuz’da “Astana Formatında Yedinci Üçlü Zirve Toplantısı” gerçekleştirildi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Tahran’da olmaları bölgeye dair yaptıkları açıklamalar açısından çok önemli idi. Bölgede barış ve huzurun tahsisi için ciddi başlıklar adı altında görüşmeler yapıldı. ABD’nin son dönemlerde batı ittifakı adı altında Yunanistan üzerinden Akdeniz havzasını yönetmeye kalkması, İsrail çıkarları açısından bölgede oluşturduğu defakto durum açısından son derece tehlikeli bir oyundur. Bu oyunu iyi bilen devletlerin başında sanırım Türkiye gelmektedir. Son yılların oyunbozan Türkiye’si batı ittifakını ciddi şekilde rahatsız etmektedir.

Peki, dünden bugüne ne değişti, şu an ise gözler 5 Ağustos’ta, Sn. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, günübirlik Soçi ziyareti ve Rusya Devlet Başkanı Putin’le birebir görüşme yapması Atlantik açısından rahatsız edicidir. Bölgemizde yeni dengelerin kurulması açısından, güvenlik politikasına everildiği açık bir şekilde tehdit olarak bilinmektedir.

Türkiye, Doğu Akdeniz’de Rusya ile beraber bir denge kurabilir. ABD’nin uzun bir zaman diliminde bölgeyi istikrarsız kılması, İsrail güvenlik çemberi adı altında bölgeyi insansız ve işgal politikasını sürdürmesi bölge ülkeleri açısından büyük tehdit olarak görülmektedir. Rusya, Türkiye ezeli düşman olarak görülse de, Siyonist karakolu, ABD kadar tehlikeli değildir.

Joe Biden’nın Ortadoğu ziyareti sonrası, bazı jeopolitik dengeler açısından önemli gelişmeler oldu, pasifik okyanusunda Çin egemenliğini artırarak sürdürmesi ABD’nin dönemsel olarak kimileri kabul etmese de jandarmalık görevlerinde kısıtlamaya zorlanmaktadır. İnandırıcı bir dış politikadan uzak ezici ve insanlık dışı tutumu, ABD’nin güvenilmez zorunlu dost ve ya müttefik sınıflandırmasıdır. 

Devamı: https://www.yeniakit.com.tr/yazarlar/sabri-balaman/stratejik-ortakliklar-yeniden-kuruluyor-39771.html

Bu haber toplam 190 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim