• İstanbul 25 °C
  • Ankara 30 °C

Seda Nur Bilici, Andre Gide’in Kahramanı Gertrude Adlı Kız

Seda Nur Bilici, Andre Gide’in Kahramanı Gertrude Adlı Kız

Bir çocuk düşünün, annesi onu daha birkaç günlükken ananesine terk edip gidiyor. Çocuğu yetiştiren anane o daha bir yaşındayken ölüyor. Ardından 60 yaşlarında köpek bakıcısı büyük dayı çocuğun bakımını üstleniyor. Fakat dayı sanıyor ki bir köpekle ilgilenir gibi çocukla ilgilenmek yeterli olur. Çocuk, dayının kontrolü dışında hareket edip bir yerine zarar vermesin diye dayı onu bir kafese yerleştiriyor ve büyümesini bekliyor. Köpek Gibi Büyütülmüş Çocuk adlı kitabı okuduysanız bu hikâye tanıdık gelecektir. En ilginç hikâyeler gerçek yaşamdır. Bu hikaye de Bruce D. Perry adında bir psikiyatristin karşılaştığı zor vakaları yazdığı kitapta en ilginç hikayelerden biriydi. Beklendiği gibi kitapta bahsi geçen talihsiz çocuğun beyin gelişimi de fiziksel gelişimi de kısıtlı oluyor.

Araştırmalar şimdilerde ortaya koysa da çocuğa duygusal anlamda ilgi vermenin gelişim üzerinde ne derece etkili olduğu çok eskilerden beri biliniyor. Duygusal ilgi içgüdüsel olarak anne ve bebek arasında daha ilk anlarda başlar. Bebek, yaşamakla ilgili pek çok beceriyi bu ilk günlerde öğrenir. Sonra da bu beceriler artarak devam eder. Bir bebekle konuşulduysa konuşmayı öğrenir. Yürümesi için destek verilirse ancak o zaman yürüyebilir. İlgi gören çocuk kendiyle ve başkalarıyla ilgilenmeyi öğrenir. Empati kurabilmek ve sevebilmek de aynı yürümeye başlamak, konuşmayı sökmek gibidir.  Sevmek deneyimleyerek öğrendiğimiz bir şeydir. Birini sevmeyi, birilerinin sevgisine karşılık vermeyi sevilerek öğreniriz. Sevmeyle ilgili ilk deneyimlerimiz ebeveynler ya da bakım veren kişiler tarafından oluşturulur. Yaşantımızın ilk dönemlerinde yeterli duygusal besini almadıysak zihnimiz bir insana sevgi göstermenin gerekliliği ile ilgili bağlantıyı oluşturmayabilir. Yaşamın ilk yıllarında bir bebek bu bağlantıları oluşturacak yetişkinlerden mahrum kaldığı zaman her gün üçüncü sayfa haberlerinde karşılaştığımız akıl almaz olayların faili bir yetişkine dönüşebilir. Tam tersi ihmale ve istismara açık bir kader kurbanı da olabilir.

Devamı: https://www.izdiham.com/seda-nur-bilici-andre-gidein-kahramani-gertrude-adli-kiz/

Bu haber toplam 308 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim