• İstanbul 23 °C
  • Ankara 27 °C

Sedat Ergin: Adnan Menderes'in son günü (2) ‘Ölüme giderken ne ayağı tökezledi, ne de sendeledi’

Sedat Ergin: Adnan Menderes'in son günü (2) ‘Ölüme giderken ne ayağı tökezledi, ne de sendeledi’

Yassıada Komutanı Albay Tarık Güryay’ın 17 Eylül 1961 günü sabahı “Seni hastaneye gönderiyoruz” diyerek hücumbotla Yassıada’dan yola çıkardığı Adnan Menderes’in zorlu bir yolculuktan sonra ayak bastığı yer, bir cezaevinin bulunduğu İmralı Adası’ydı. Bir gün önce sabaha karşı Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan’ın darağacında can verdikleri ada...

Menderes, hücumbotta Marmara Denizi’nin dalgaları sularında yol alırken Albay Güryay’ın ona söylediklerine inanıp, gerçekten de hastaneye gönderildiğini mi düşünüyordu? Yoksa, bunun onu ölüme götüren son yolculuk olabileceği şüphesi aklına düşmüş müydü?

Yassıada Mahkemesi’nde 15 Eylül günü idam kararları açıklanırken, bir gece önceki intihar girişimi nedeniyle adadaki revirde tedavi altında olduğundan, duruşma salonunda hazır bulunmamıştı. Yeniden odasına getirildiğinde ise dış dünyadan haber alma imkânı yoktu.

[Adnan Menderesin son günü (2) ‘Ölüme giderken ne ayağı tökezledi, ne de sendeledi’]

Odasına döndükten sonra görüşebildiği tek kişi, 17 Eylül sabahı muayeneye gelen doktor heyeti hariç tutulursa, çocukluk arkadaşı Milli Savunma Bakanı Ethem Menderes olmuştu. Ancak ondan da idam kararlarıyla ilgili bilgi aldığı şüpheliydi. Çünkü Albay Güryay da başından sonuna hazır bulunmuştu o görüşmede. Bu durum, Menderes’in Yassıada’dan ayrılırken hakkındaki idam kararından haberdar olmadığına işaret ediyor.

MENDERES İDAM KARARINI  NASIL ÖĞRENDİ?

 Peki Menderes idam kararından hangi noktada haberdar oldu?

Menderes’in son gününün bütün akışına tanıklık eden o tarihte Ordu Foto Film Merkezi’nde görevli fotoğrafçı Astsubay İsmail Şenyüz’ün (87) dünkü sohbetimizde aktardıkları, İmralı’ya giderken kendisine bilgi verilmiş olabileceğine işaret ediyor.

Devamı: https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/sedat-ergin/adnan-menderesin-son-gunu-2-olume-giderken-ne-ayagi-tokezledi-ne-de-sendeledi-41526662

Bu haber toplam 193 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim