• İstanbul 14 °C
  • Ankara 13 °C

Sedat Ergin: Artık adını koyalım: Türkiye ile ABD, Suriye’de (dolaylı) çatışan iki ülkedir...

Sedat Ergin: Artık adını koyalım: Türkiye ile ABD, Suriye’de (dolaylı) çatışan iki ülkedir...
Fırsat buldukça Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) Suriye konusunda yapılan görüşmeleri geriden gelerek de olsa izlemeye çalışıyorum.

Geçenlerde BMGK’da ağustos ayı sonunda düzenlenen Suriye oturumunda yapılan, Türkiye ile PKK’nın Suriye’deki uzantısı YPG/PYD/SDG örgütü arasındaki çatışmaları konu alan önemli bir tespitle karşılaştım.

SDG’nin doğrudan Türkiye’ye saldırdığı yolundaki bir beyandı bu.

Bu beyanı yapan, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Suriye Özel Temsilcisi Norveçli diplomat Geir Pedersen’den başkası değildi.

Bir başka anlatımla, SDG’nin Türkiye’yi hedef aldığı, bizzat BM’nin Suriye konusundaki en yetkili şahsiyeti tarafından Güvenlik Konseyi’ne duyuruluyordu.

PEDERSEN’İN DEĞİNDİĞİ ÖRGÜT PKK’NIN UZANTISI OLUNCA

Pedersen’in sözlerine geçmeden önce kısaca terminolojiye açıklık getirelim. PKK’nın Suriye’deki uzantısı olan örgüt, kısaca PYD denilen Demokratik Birlik Partisi. PYD’nin askeri kanadı ise YPG (Halk Koruma Birlikleri) adını taşıyor.

ABD’nin DEAŞ ile mücadele gerekçesiyle 2015 yılında oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri (SDG) adlı örgüt ise Kürt olmayan Arap ve Süryani gibi grupları da içermekle birlikte, komuta kademesi dahil ağırlıklı olarak YPG unsurlarından oluşuyor. SDG’nin ana omurgasını YPG’nin oluşturduğu genel kabul gören bir olgudur.

YPG ve SDG kadrolarının azımsanmayacak bir bölümü de PKK kökenli olup Türkiye’de arananlar listesinde yer alan isimlerdir. Örneğin, SDG’nin komutanı durumundaki Mazlum Kobani (Abdi), İçişleri Bakanlığı tarafından hakkında kırmızı bülten çıkartılmış, aranmakta olan PKK’lı bir teröristtir.

İşte Türkiye ile ABD arasında son yedi yıldır sürmekte olan ve ilişkileri ciddi bir şekilde kilitleyen gerginliğin temelinde, ABD’nin, SDG’nin PKK’dan farklılık gösteren, çok kimlikli ayrı bir yapı olduğu yolundaki iddiası geliyor. ABD, SDG’nin Türkiye’yi hedef almadığını, DEAŞ ile mücadeleye odaklı bir askeri güç olduğunu ileri sürüyor. Türkiye ise bu tezi kategorik bir şekilde reddediyor. Türk makamları, PKK, YPG ve SDG’nin hepsini bir tutuyor, aynı örgüt olarak görüyor.

Devamı: https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/sedat-ergin/artik-adini-koyalim-turkiye-ile-abd-suriyede-dolayli-catisan-iki-ulkedir-42145496

Bu haber toplam 196 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim