• İstanbul 23 °C
  • Ankara 24 °C

Selçuk Türkyılmaz: Vatansız imparatorluğun görünmez eli

Selçuk Türkyılmaz: Vatansız imparatorluğun görünmez eli

Quinn Slobodian, liberal düzen açısından anayasa mahkemelerinin önemi üzerinde durur. Slobodian’ın anayasa mahkemeleri ile Dünya Ticaret Örgütü gibi küresel etkileri olan teşekkülleri liberal düzenin temel dayanakları olarak göstermesi oldukça önemlidir. Konuyu hem tarihsel bağlamında hem de Türkiye’deki güncel gelişmelerle ilişkilendirerek ele aldığımızda gözlerden kaçan bir durum kendiliğinden ortaya çıkar. Yazar, anayasa mahkemeleri ve DSÖ gibi kurumsal yapıları küreselciler ve millî devletler zıtlığı içerisine yerleştiriyor. Hukuk ve iktisat sahasında teşekkül etmiş kimi kurumların ulusları terbiye eden araçlara dönüştürülmesi, yeni bir fikir olmamakla birlikte şaşırtıcıdır. Hukukçuların da bu yeni durumlar karşısında tavır geliştirmesi gerekir.

Küreselleşme bağlamında kullanılan kavramlar yeterince berrak değildir. Küreselleşme bağlamında kullanılan yeni kavramlar da doksanlı yıllardan itibaren düşünce dünyamızı şekillendirmeye başladı. Daha düne kadar küreselleşme Amerika bağlamında kullanılırdı. Amerika merkezli kültürel hegemonyayı anlamak bakımından kullanışlı bir kavram olarak düşünülürdü fakat küreselciler gibi yeni bir kavram daha karmaşık bir yapıya işaret edince muğlaklık fark edilmeye başladı. Küreselleşmenin siyasî alanı da kapsıyor olmasını sadece uluslarüstü kurumlar ile sınırlı tutmak mümkün mü? Terör örgütleri ve sivil kurumların bağımlılık ilişkileri siyasî küreselleşmenin sınırlı bir alanı ilgilendirmediğini gösterdi. Yansız bir şekilde düşündüğümüzde bazı liberal kavramların naif bir tavra karşılık geldiğini söyleyebiliriz. Kavramları berraklaştırdığımızda Türkiye ile sınırlı olmayan büyük değişimi görmek mümkündür.

Devamı: https://www.yenisafak.com/yazarlar/selcukturkyilmaz/vatansiz-imparatorlugun-gorunmez-eli-2056251

Bu haber toplam 136 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim