• İstanbul 19 °C
  • Ankara 15 °C

Selçuk Türkyılmaz: Yabancı dergilerin 14 Mayıs seçim özel sayılarının asıl muhatabı kim?

Selçuk Türkyılmaz: Yabancı dergilerin 14 Mayıs seçim özel sayılarının asıl muhatabı kim?
Meşhur yabancı dergilerin 14 Mayıs seçimiyle ilgili çıkardığı “özel” sayılar, özellikle dergi kapaklarında yer alan görseller ve başlıklarla gündeme oturdu.

Bu başlıkların ve görsellerin makalelerle birlikte ayrı ayrı analiz edilmesi seçim sonrası açısından oldukça önemlidir. Zira dergilerin esasen kime seslendiği çok açık değildir ve bu da bağlamın belirlenmesini güçleştirmektedir. Hâlbuki her biri ayrı bir başkentte yayımlanan dergiler okuyucu kitlesi bakımından çok geniş bir dünyaya hitap etmektedir.

Meşhur yabancı dergiler “Le Point”, “L’Express”, “The Economist” ve “Der Spiegel”dir. Bunlara en son Avusturya’da yayımlanan bir başka Almanca dergi olan “Profil” de eklendi. Hep birlikte 14 Mayıs seçimiyle ilgili, taraf olduklarını gösteren sayılara imza atmış oldular. Kapaklarda yer alan başlıklar ve alt başlıklar Erdoğan ve elbette Türkiye hakkında çok keskin imajlar üretilmesine elverişlidir. Dergilerin kapaklarında genel olarak Erdoğan ve kaos, otoriterlik, demokrasi karşıtlığı, savaş tehdidi, yayılmacılık, Batı nefreti, jeopolitik çıkarlar, Avrupa-mülteciler-Orta Doğu, bütün tehlikelerin seçimi, Putin ile anlaşma, Erdoğan gitmeli, demokrasi korunmalı gibi başlıklar öne çıktı.

Adlarını sıraladığımız dergilerin kapaklarında kullanılan görseller de olumsuz imajlar üretilmesine elverişliydi. Örneğin Der Spiegel’in kapağında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın resmi üzerine büyük punto ile “yenilmez” yazılmıştı fakat kullanılan görsel bu ifade ile zıtlık içeriyordu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın üzerinde resmedildiği padişahlara mahsus koltuk birçok yerinden çatlamış, kırılmış ve koltuğun tepe noktasındaki hilalin bir ucu yere düşmekte. Koltukla bağı kopmak üzere olan hilalde başka çatlaklar da var. Bununla çöküş hâlindeki bir imparatorluk görüntüsü oluşturmak istedikleri çok açık.

Devamı: https://www.yenisafak.com/yazarlar/selcuk-turkyilmaz/yabanci-dergilerin-14-mayis-secim-ozel-sayilarinin-asil-muhatabi-kim-4528736

Bu haber toplam 130 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim