• İstanbul 23 °C
  • Ankara 27 °C

Selçuk Türkyılmaz: Yeni bir dönemin göstergesi olarak Hudaferin Köprüsü

Selçuk Türkyılmaz: Yeni bir dönemin göstergesi olarak Hudaferin Köprüsü
Azerbaycan ordusu işgal altındaki toprakları kurtarmaya devam ediyor. İşgal altındaki toprakların kuzeyinde bulunan dağlık arazinin hâkim noktaları kurtarıldıktan sonra güney bölgelerinde ilerleme hızlandı.

Zaten Azerbaycan resmî makamlarının verdiği bilgilere göre kurtarılan yerlerin çoğunluğu güneyde, İran sınırına yakın bölgelerde bulunuyor. Bunlardan biri tarihî İpek Yolu üzerinde bulunan Hudaferin Köprüsü’dür. Yaklaşık bin yıllık bir geçmişi olan köprünün alınması, Azerbaycan ordusunun motivasyonu açısından oldukça önemli olsa gerektir zira bu başarı hususî olarak ilan edildi.

11. yüzyılda inşa edilen Hudaferin Köprüsü, tarihî İpek Yolu üzerinde olmasıyla bilinmektedir. Köprü, Türkiye’den doğup Ermenistan, Azerbaycan ve İran sınırından geçerek Hazar’a doğru uzanan Aras Nehri üzerindedir. Bu nehir, Kafkasya Türklerini güney ve kuzey olarak ikiye böler. Bu coğrafî bölünme Rusların Kafkasları geçerek güneye doğru ilerlediği dönemlerde siyasî bir mahiyet kazanır. Bu da onların kaderi üzerinde derin etkiler bırakır. Azerbaycan ordusu tarafından kurtarılan bölgenin hem ticarî ve tarihî hem de kültürel ve siyasî açıdan önemli olduğu açıktır. İran Türklerinin de gündeme gelmeye başlaması sıradan bir gelişme olarak görülemez. Güneyde yaşayanların kuzeydekilerin mücadelesiyle yakından ilgilendikleri anlaşılıyor.

Devamı: https://www.yenisafak.com/yazarlar/selcukturkyilmaz/yeni-bir-donemin-gostergesi-olarak-hudaferin-koprusu-2056579

Bu haber toplam 296 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim