• İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C

Sevil Nuriyeva İsmayilov: Türkiye'nin Libya başarısı neleri etkiler?

Sevil Nuriyeva İsmayilov: Türkiye'nin Libya başarısı neleri etkiler?
Evvela şundan başlayalım ki; Libya’nın iç dengelerindeki ağırlığın mutabakat hükümetine dönmesi, meselenin esasını oluşturmakta.

Fransa, Rusya, Mısır gibi Hafter’den yana ağırlık koyan aktörlerin “cephe değişmesi” kolay olmasa da, Türkiye “ağırlığın merkezini değiştirmiş” durumda.

Göle taş atarsın, o taşın etkisi ile suyun dalga dalga etrafa çember oluşturmasını düşünün. Türkiye’nin hem askeri, hem eğit donat danışmanlık dalında, hem de insani yardım bakış açısı ile olaya talip olması, Akdeniz’i farklı boyuta taşıdı. Anlamını da, siyasi ağırlığını da.

Rusya’nın bu durumu hazmetmesi kolay olmasa da, konunun varacağı noktayı öngörebilecek kadar meseleye hakim olmaları, yeni aktör bulma çabasından daha ziyade “Türkiye ile ortak hareket planına yanaşacakları” azar azar görünmeye başladı.

BAE’nin “İsrail masası” rolünde gösterdiği boyun ölçüsü de giderek azalacak cinsten! Çünkü İsrail her ne kadar Filistin konusunda Türkiye ile karşı karşıya gelse de, nihayetinde Akdeniz’de çaresiz el sıkışma zorunluluğu hissetmesine, uzak mesafe yok gibi!

Yunanistan Dışişleri Bakanı geri adım atarak “Türkiye ile anlaşmaya hazırız” demesinin arkasını iyi okumamız lazım.

Devamı: https://www.star.com.tr/yazar/turkiyenin-libya-basarisi-neleri-etkiler-yazi-1548389/

Bu haber toplam 340 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim