• İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C

Sibel Eraslan: ‘'Burgiba Kompleksi'ni gayet iyi tanıyoruz...

Sibel Eraslan: ‘'Burgiba Kompleksi'ni gayet iyi tanıyoruz...
Geçtiğimiz gün Tunus Cumhurbaşkanı -üstelik de bir anayasa hukuku profesörü- Kays Said, Hükümet'i feshetti.

Milletvekili dokunulmazlıklarını kaldırdığını da ilan ettiğine göre, tutuklamalar gelebilir. Öyle görünüyor ki, Tunus Ordusu da, 28 Şubat 1997'de yaşadığımız darbeye benzeyen bu girişimde etkili bir unsur... Parlamento binasının önüne gelen Nahda Lideri Raşid Gannuşi, her zamanki kibar seslenişiyle sesleniyor askerlere: 'Tunus halkı adına kapıları açmanızı istiyoruz.' Askerler, aynen bizim de sık sık duymaya alışkın olduğumuz bir repliği tekrarlıyorlar; 'biz emir kuluyuz, talimat aldık, sizi içeri alamayız!'

Tunuslu gazeteci arkadaşlarımızın konuşmalarında sık sık atıf yaptıkları bir şey var: 'Burgiba kompleksi''... Burgiba, Mısır'daki Nasr gibi, ihtilalci, dinamik anlamda yenileşmeci, Batıcı, kalkınmacı ve özellikle seküler reflekslerle hareket eden ve Tunus için kurucu mahiyette bir siyasetçi. 'Milli Lider'. Tunus için, Fransız sömürgesi olmaktan kurtulduktan sonra verilen demokrasi çabası, sert sekülerleşme tavrını saymazsak elbette değerli. Ancak 1975'ten sonra kendisini ömür boyu cumhurbaşkanı seçtiren Burgiba, ciddi bir kudret çarpılmasına uğrayarak son hızla dejenerasyon döngüsüne kapılıyor. 

Devamı: https://www.star.com.tr/yazar/burgiba-kompleksini-gayet-iyi-taniyoruz-yazi-1642508/

Bu haber toplam 286 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim