• İstanbul 15 °C
  • Ankara 20 °C

Siyami Akyel: Ahmet Hamdi Akseki ve görüşleri

Siyami Akyel: Ahmet Hamdi Akseki ve görüşleri
Ahmet Hamdi Akseki, 1887 yılında Akseki’de doğdu. Babası Mahmud Efendi’dir. İlk dini bilgilerini babasından öğrendi.

Ödemiş’te bir süre tahsiline devam ettikten sonra İstanbul’da Daru’l-fünûn Ulûm-i Aliye-i Diniye’yi, Daru’l-hilafet’il Âliye’yi, Medreset’ül Mütehassısı’nı birincilikle bitirdi.
Ahmet Hamdi Akseki, hocası İsmail Hakkı Bey’in tavassutuyla, Heybeliada Mekteb-i Bahriye-i Şâhane Akaid-i Dini’ye muallimliğine tayin edildi. Burada okuttuğu dersler, “Dini Dersler” adı ile üç cilt olarak Sebilürreşad Kütüphanesi tarafından bastırıldı. Heybeliada’daki görevine ek olarak Aksaray Pertevniyal Valide Sultan Camii Şerifi Kürsi Şeyhliği’ne tayin oldu. İstanbul’daki medreselerde müderrislik yaptı.
Sebilürreşad, Selamet, Mahfil, Yeşilay, İslam-Türk Ansiklopedisi gibi dergilerde yazılar yazdı. Balkan Savaşı öncesi Sebilürreşad dergisinin muhabiri olarak Bulgaristan’a gitti, oradan mektuplar yazdı.
Milli Mücadele’ye destek olmak için görevini bırakarak Ankara’ya geldi. 1923’de Daru’l-hilafeleri ıslah etti. Bir ara Diyanet âzâsı Rıfat Börekçi’nin yardımcılığını yaptı. 1947 yılında Diyanet İşleri Başkanı seçildi. Akseki böylece Diyanet’in üçüncü başkanı oluyordu.

Devamı: https://www.milligazete.com.tr/makale/4852711/siyami-akyel/ahmet-hamdi-akseki-ve-gorusleri

Bu haber toplam 311 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim