• İstanbul 19 °C
  • Ankara 15 °C

“Spinoza’ nın Tanrı Anlayışı” kitabının dördüncü baskısı çıktı

“Spinoza’ nın Tanrı Anlayışı” kitabının dördüncü baskısı çıktı

17. yüzyılın en önemli düşünürlerinden biri olan Brunch Spinoza, "İnsan, siyaset, ahlak, Din ve tanrı" konuları üzerine yoğunlaşmış, Cabir bin Hayyan, Farabi, İbn Sina, Gazali ve İbn Rüşd gibi İslam filozoflarından etkilenerek kendi ilkeleri doğrultusunda özgün bir felsefi sistem kurmuş önemli bir filozof.

Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü, Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kâzım Arıcan, etkisi yüzyıllar boyunca süren, felsefe dünyasında her zaman gündemde olan ama hakkında çok yazılıp konuşulmayan "Spinoza Felsefesi" üzerine kaleme aldığı "Panteizm Panenteizm ve Ateizm Bağlamında Spinoza' nın Tanrı Anlayışı" eserinin dördüncü baskısı Hece Yayınlarından çıktı.

Akademik kariyerinde "Spinoza'nın Tanrı Anlayışı, "Spinoza'da Din Ve Tanrı", konuları üzerine yoğunlaşan, araştırmalar yapan, konferanslar veren, makaleler yazan Arıcan, kitabında; meraklıları ve bu konuda araştırma yapanlar için Spinioza felsefesinin kapısını aralıyor.

Arıcan, Spinoza'nın Tanrı anlayışını analiz ettiği eserinde; Akılcı filozoflar arasında yer alan düşünürün yaşam öyküsünü, felsefi yöntem geliştirmedeki düşünce dünyasını, yaşadığı dönemin atmosferini, çevresinde nasıl algılandığını, insanlarda derin ve kalıcı etkiler bırakan "din" ve "tanrı" anlayışındaki sıra dışı yaklaşımını sade, cesur ve eksiksiz bir dille tüm yönleriyle anlatıyor.

Düşünce tarihi içinde, geçmişte ve günümüzdeki felsefecilerin Spinoza üzerinden yürüttükleri akademik tartışmaların yerine, Spinoza felsefesindeki temel özellikleri okuyucuya aktaran yazar, okurlarını yönlendirme ya da yapılan tartışmalara taraf olma yerine önyargısız biçimde, "güvenilir, doğru ve geçerli" önermeler yapıyor.

Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, eserin ön sözünde şu ifadelere yer veriyor:

"Gençler Spinoza'yı özgürlüğe, ahlaka ve aklın kullanımına verdiği önem dolayısıyla ilgi çekici bulmaktadırlar. Fikirleri uğruna beden ödemeyi göze alan Spinoza, bizlere, makul fikirlerin asla ölmeyeceğini ve yok olup gitmeyeceğini göstermektedir."

"Spinoza tanındıkça, fikirleri okundukça ne kadar önemli bir filozof olduğu anlaşılmaktadır. Kendi çağında yeteri kadar anlaşılamasa da aradan geçen yüz yıllara rağmen düşünceleri karşılık bulabilmektedir. Bu nedenle hayata, varlığa, olay ve olgulara karşı makul fikirleri olan insanlar fikirlerini zaman ve mekândan soyutlayarak ve kavramsallaştırarak metine dönüştürdüklerinde, bu düşünceler kaybolmayacak ve mutlaka hak ettiği değeri vakti ve zamanı geldiğinde görecektir."

Devamı: https://www.kitaphaber.com.tr/spinoza-nin-tanri-anlayisi-kitabinin-dorduncu-baskisi-cikti-k4860.html

Bu haber toplam 631 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim